Τις περισσότερες φορές που θα πονέσει η μέση μας, ο λόγος μπορεί να είναι προφανής. Κάναμε κάποια απότομη κίνηση. Σηκώσαμε κάτι βαρύ. Και, ναι, αυτές οι πράξεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο, τι συμβαίνει όμως όταν το πρόβλημα είναι χρόνιο; Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους πονάει η μέση μας.

Στρες

Το πιστεύετε ή όχι, το άγχος παίζει μεγάλο ρόλο στους πόνους της μέσης. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η κακή ψυχολογία να εμφανίζει σωματικά συμπτώματα. Αυτό το σφίξιμο στους μύες όταν είμαστε αγχωμένοι οδηγεί σε πόνο. Η μέση δεν είναι το μόνο σημείο του σώματος που επηρεάζεται από το στρες: μπορεί να αισθανθούμε πόνο και στον αυχένα, αλλά και στους ώμους. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ασκήσεις αναπνοής, yoga ή περπάτημα.

Ψηλά τακούνια

Αν συνηθίζετε να φοράτε ψηλοτάκουνα παπούτσια, οι επιπτώσεις με τον καιρό μπορεί να είναι άσχημες. Τα ψηλά τακούνια μας κάνουν να χάνουμε το κέντρο βάρους του σώματος, μας αναγκάζουν να σκύβουμε προς τα εμπρός όταν περπατάμε και ασκούν περιττή πίεση στα πόδια. Αυτό οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην μέση. Συνεπώς, προσπαθήστε να φοράτε παπούτσια για περπάτημα όποτε είναι δυνατόν.

Κακή διατροφή

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιους πόνους στην μέση, βιώνουν και ενοχλήσεις στο στομάχι και το πεπτικό σύστημα. Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της διατροφής και των πόνων στην μέση; Οι φλεγμονές. Η ζάχαρη και τα “κακά” λιπαρά προκαλούν φλεγμονές στο σώμα. Για άλλη μια φορά, τονίζουμε πόσο σημαντική είναι μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς επεξεργασμένες τροφές.

Πολύ στενά παντελόνια

Τα παντελόνια-σωλήνες μπορεί να προκαλούν βλάβη στην μέση. Αυτό συμβαίνει επειδή σφίγγουν υπερβολικά το σώμα, περιορίζοντας τις κινήσεις μας, ασκώντας πίεση στην μέση, τον αυχένα και τους ώμους. Προσέξτε λοιπόν τα skinny jeans και τις φούστες pencil, καθώς μπορούν να γίνουν επικίνδυνα. Φροντίστε, όταν επιλέγετε τα ρούχα σας, να μπορείτε να περάσετε εύκολα ένα δάχτυλο μέσα από το λάστιχο της μέσης.

Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας. Οι μύες μας συνηθίζουν την καθιστή στάση, και αυτό τους αναγκάζει να σφίξουν και να πονάνε. Είναι σημαντικό κάθε πρωί να κάνουμε μερικές διατάσεις, ειδικά στα πόδια, αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας, όταν έχουμε κάτσει στην ίδια θέση για αρκετή ώρα. Και, φυσικά, πρέπει να γυμναζόμαστε όποτε μπορούμε.

Κάπνισμα

Έκπληξη! Το κάπνισμα κάνει κακό και στην μέση. Ο τρόπος που λειτουργεί η κακή αυτή συνήθεια επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος και το πώς αντιδρά στον πόνο. Οι καπνιστές που έκοψαν το τσιγάρο άρχισαν να βιώνουν λιγότερους πόνους. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους ιστούς της μέσης, ελαττώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, συνεπώς και των θρεπτικών συστατικών.

Αφυδάτωση

Το σώμα μας απαιτεί συνεχώς νερό για να λειτουργεί σωστά. Τα οστά μας χρειάζονται νερό ώστε να απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσουμε πόνους.

Ουρολοίμωξη

Οι πόνοι στην μέση, την πλάτη ή τα πλευρά μπορεί να είναι σημάδι πως μια ουρολοίμωξη έχει μεταφερθεί στα νεφρά. Αν έχετε παρατηρήσει κι άλλα συμπτώματα ουρολοίμωξης, όπως αυξημένη ανάγκη για ούρηση, ή πόνο κατά την ούρηση, συμβουλευθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση