H σπονδυλική χρειάζεται γερούς και δυνατούς μυς και τένοντες για να κινείται σωστά και να εκτελεί τις κάμψεις, τις εκτάσεις και τις στροφές της.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής την υπονομεύει και κάποιες φορές την τραυματίζει. Για παράδειγμα όταν κανείς κάθεται με τις ώρες μποτιλιαρισμένος μέσα στο αυτοκίνητο, χαλαρώνουν όλοι οι μύες του. Το ίδιο και όταν περνά όλη τη μέρα του καθισμένος σε ένα γραφείο και το βράδυ όταν κουρασμένος γυρίσει σπίτι, να σωριαστεί σε έναν καναπέ και να βάλει μπροστά του κι ένα πιάτο φαγητό.

Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι ένας πρόσθετος κίνδυνος προέρχεται απο το βάρος. Όπως λένε οι ειδικοί η σπονδυλική στήλη, δεν αντέχει μεγάλα βάρη: από τη στιγμή που στηρίζει το βάρος όλου του σώματος, τα περιττά κιλά αποτελούν γι' αυτή δυσβάσταχτο φορτίο.

Με απλά λόγια, η στάση του σώματος και οι καθημερινές δραστηριότητες επηρεάζουν πολύ τη σπονδυλική στήλη καθώς και οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι μυς μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και δυσκαμψία.

Για να διατηρήσετε υγιή και δυνατή την πλάτη σας πρέπει να γυμνάζεστε. Η συστηματική αεροβική άσκηση, αυξάνει την δύναμη και την αντοχή, επιτρέποντας στους μυς να λειτουργούν καλύτερα. Επίσης οι ασκήσεις των κοιλιακών και ραχιαίων μυών βοηθούν για να στηρίζεται καλύτερα η σπονδυλική στήλη. Σημαντικό για την προστασία της σπονδυλικής στήλης είναι το κόψιμο του καπνίσματος. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι καπνιστές έχουν μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στους σπονδυλικούς ιστούς. Τέλος δεν θα πρέπει να υποτιμάται την σημασία που έχει να διατηρείτε υγιές το σωματικό βάρος σας.

Πώς είναι δυνατόν να διατηρήσει κανείς έτσι καλή φυσική κατάσταση; Για να αποφευχθούν δυσάρεστες περιπέτειες είναι απαραίτητη η αύξηση της καθημερινής κινητικότητας και η συστηματική ενασχόληση με κάποια συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα.

Επιπλέον, το καλοκαίρι απαραίτητο είναι και το κολύμπι στη θάλασσα . Ας μην ξεχνάμε ότι το κολύμπι είναι η καλύτερη άσκηση για το σώμα και ακόμα περισσότερο για τη σπονδυλική στήλη, διότι επιτρέπει την εκγύμναση όλων των μυών της χωρίς πιέσεις από το σωματικό βάρος, χάρη στην άνωση του νερού.

Παράλληλα θα πρέπει και στην καθημερινότητα σας να έχετε το νου σας ...στην πλάτη σας. Για παράδειγμα, να μην κάθεστε σε πολύ χαμηλά καθίσματα, να διατηρείτε ίσια την πλάτη σας όταν κάθεστε, όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα να λυγίζετε τα γόνατα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα