Η πρόληψη της νεφρολιθίασης σημαίνει να εμποδίσουμε τις συνθήκες που ευνοούν τη δημιουργία πετρών στα νεφρά. 

Η Dr. Melanie Hoenig, του Beth Israel Deaconess Medical Center, αναφέρει τους σημαντικότατους τρόπους πρόληψης της νεφρολιθίασης.

Να πίνετε άφθονο νερό: Το επιπλέον νερό διασπά τις ουσίες στα ούρα που οδηγούν σε πέτρες. Προσπαθήστε να πίνετε αρκετά υγρά ώστε να περνούν 2 λίτρα ούρων την ημέρα. Μπορεί ενδεχομένως να βοηθά να πίνετε ορισμένα ροφήματα εσπεριδοειδών, όπως λεμονάδα και πορτοκαλάδα. Το κιτρικό άλας που περιέχουν μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή της δημιουργίας λίθων.

Πάρτε το ασβέστιο που χρειάζεστε: Η πρόσληψη μικρών ποσοτήτων ασβεστίου με τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση νεφρολιθίασης.

Για να το εμποδίσετε, να λαμβάνετε τη σωστή για την ηλικία σας ποσότητα ασβεστίου.
Ιδανικά, να λαμβάνετε το ασβέστιο από τις τροφές, καθώς ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει τα συμπληρώματα ασβεστίου με τις πέτρες στα νεφρά.

Άντρες 50 ετών και άνω θα πρέπει να λαμβάνουν 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, μαζί με 800 έως 1.000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D για να βοηθήσουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Περιορίστε το αλάτι: Η διατροφή που είναι υψηλή σε αλάτι μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά, επειδή αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου στα ούρα. Επομένως, συνιστάται η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου. Αν το νάτριο έχει συμβάλει σε νεφρολιθίαση στο παρελθόν, προσπαθήστε να μειώσετε την καθημερινή πρόσληψη σε 1.500 mg.

Περιορίστε τις ζωικές πρωτεΐνες: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζωικών πρωτεϊνών, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα θαλασσινά, ενισχύουν το επίπεδο του ουρικού οξέως και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νεφρολιθίαση.
Διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες, επίσης μειώνει τα επίπεδα των κιτρικών που βρίσκονται στα ούρα και εμποδίζουν τη δημιουργία λίθων.

Αν έχετε τάση για δημιουργία λίθων περιορίστε την καθημερινή πρόσληψη κρέατος σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από μια τράπουλα.
Αποφύγετε τις τροφές που δημιουργούν πέτρες. Παντζάρια, σοκολάτα, σπανάκι, τσάι και οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε οξαλικά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα πλούσια σε φωσφορικό άλας. Και τα δυο μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία πετρών στα νεφρά. Αν έχετε πέτρες, ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει να αποφύγετε τα συγκεκριμένα τρόφιμα ή να τα καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο