Τα νεφρά είναι από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας. Bοηθούν στον μεταβολισμό, ρυθμίζουν τον όγκο και την πίεση του αίματος, δημιουργούν ερυθρά αιμοσφαίρια, διατηρούν τα οστά ισχυρά και απαλλάσσουν τον οργανισμό από όλα τα απόβλητα που συσσωρεύονται στο σώμα μας. Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής επηρεάζει τα νεφρά, τα οποία γίνονται ευαίσθητα στις πέτρες στα νεφρά, στις μολύνσεις, στις κύστες, σε όγκους και σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η ασθένεια των νεφρών αναφέρεται συχνά ως «σιωπηρή ασθένεια» και δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Εάν μια νεφρική νόσος διαγνωστεί νωρίς, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των νεφρών. Μερικοί τρόποι για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή:

Αποτοξινώστε το σώμα σας με νερό

Για τακτική αποτοξίνωση των νεφρών, είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό, καθώς θα βοηθήσει να απομακρυνθούν οι τοξίνες. Πίνετε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό και ελέγξτε τα ούρα σας - η μυρωδιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή. Μόνο το νερό μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα. Η αντικατάστασή του με υγρά όπως ο καφές, τα αναψυκτικά και τα αεριούχα ποτά δεν θα σας βοηθήσει. Ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε τσάι ή φυσικό χυμό φρούτων για να βοηθήσετε τα νεφρά να καθαρίσουν το σώμα από τα απόβλητα.

Κινηθείτε όσο μπορείτε

Θα πρέπει να είστε επί ποδός τις περισσότερες φορές. Αποφύγετε την καθιστική ζωή, αλλά αν έχετε μια δουλειά που απαιτεί να κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε επιλέξτε μια συνεδρία γιόγκα ή πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα όταν είναι εν κινήσει, ο μεταβολισμός μας είναι καλός, η αρτηριακή πίεση είναι υπό έλεγχο όπως και η γενική μας υγεία. Κάντε γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ, ποδηλασία ή οποιοδήποτε είδος αερόβιας άσκησης.

Φάτε πολλά φρούτα

Το κάλιο βοηθά στον καθαρισμό των νεφρών και βρίσκεται στα λαχανικά και τα φρούτα. Τα σταφύλια, τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, τα ακτινίδια, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα είναι πλούσιες πηγές καλίου. Το γάλα και το γιαούρτι είναι άλλες καλές πηγές καλίου.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενσωματώσει πολλά φρέσκα προϊόντα στη διατροφή σας, έτσι ώστε το επίπεδο των ηλεκτρολυτών στο σώμα να διατηρηθεί και τα νεφρά να λειτουργούν σωστά. Ένα ποτήρι χυμός σταφύλι το πρωί μπορεί επίσης να σας βοηθήσει με την κατάστασή σας καθώς καθαρίζει τη συσσώρευση ουρικού οξέος - ένα παραπροϊόν της διήθησης νεφρού.

Επαρκής ύπνος

Γύρω στις 7-8 ώρες ύπνου μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να έχετε υγιή νεφρά, ενώ αν κοιμάστε μόνο για 5 ώρες ή λιγότερο, μπορεί να διατρέχετε τον κίνδυνο μείωσης της λειτουργίας των νεφρών. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου. Αποφύγετε να πίνετε καφέ το βράδυ και περιορίστε την έκθεση στο φως πριν πάτε για ύπνο. Μην χρησιμοποιείτε τα τηλέφωνά σας ή οποιοδήποτε gadget πριν πάτε για ύπνο, καθώς αυτό μπορεί να διακόψει τον ύπνο σας.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για τα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη ροή αίματος στα νεφρά. Τα νεφρά παύουν να λειτουργούν σωστά όταν δεν έχουν επαρκή ροή αίματος. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μη φυσιολογικών επιπέδων πίεσης του αίματος και του κινδύνου καρκίνου των νεφρών.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή και να ζήσετε μια μακρύτερη και υγιεινή ζωή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα