Ο καρκίνος του προστάτη είναι καρκίνος της τρίτης ηλικίας, και αφορά σε ποσοστό περίπου 75% άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ εμφανίζεται πιο σπάνια σε άτομα ηλικίας 50-60 ετών. Τα ακριβή αίτια της εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη δεν είναι γνωστά, ενώ μεγάλη πρόοδος έχει γίνει στην κατανόηση του τρόπου προόδου της νόσου όπως και της αντιμετωπίσεως της.

Διατροφή

Δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για τον καρκίνο του προστάτη. Κατά διαστήματα μελέτες έδειξαν ότι πχ. η κατανάλωση ντομάτας, το πράσινο τσάι, οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη όπως και το ότι η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τον αυξάνουν.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας ύπουλος καρκίνος και δεν παρουσιάζει ειδικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα ενός ασθενούς με καρκίνο του προστάτη, ορισμένες φορές δεν διαφέρουν από ενός με καλοήθη υπερτροφία του προστάτη (δυσουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση), και μόνο ο ουρολόγος μπορεί να κάνει την διαφορετική διάγνωση.

Στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη τεράστια σημασία έχει η δακτυλική εξέταση και το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).

Η δακτυλική εξέταση είναι μια εξέταση γρήγορη, ανώδυνη, που δίνει πληροφορίες στον ουρολόγο σχετικά με το μέγεθος του προστάτη, και την υποψία καρκίνου ή όχι, και σε συνδυασμό με το PSA το ποσοστό διαγνώσεως ενός καρκίνου είναι πολύ υψηλό.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια αύξηση του PSA δεν σημαίνει υποχρεωτικά και καρκίνο του προστάτη. Το PSA αυξάνεται φυσιολογικά με την ηλικία, το μέγεθος του αδένα κλπ, και σε αρκετές καλοήθεις καταστάσεις, όπως η οξεία προστατίτιδα κλπ.

Οπότε, μια αύξηση της τιμής του PSA θα εκτιμηθεί σωστά μόνο με τον ουρολόγο.

Εφόσον κριθεί αναγκαίο, προχωράμε σε διοορθικό υπέρηχο και βιοψία του προστάτη με βελόνα, από την ύποπτη περιοχή, οπότε η ιστολογική εξέταση θέτει τη διάγνωση. Καλό είναι μετά την ηλικία των 45 ετών να γίνεται ο έλεγχος του PSA και εφόσον είναι φυσιολογικό να επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια.

Μετά την ηλικία των 55 να γίνεται μια φορά τον χρόνο, δακτυλική εξέταση και PSA. Παίζει μεγάλο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση της νόσου στην αντιμετώπισή της.

Κληρονομικότητα

Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού που παρουσίασαν καρκίνο του προστάτη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Σημασία έχει η ηλικία εμφάνισης του καρκίνου, η τιμή του PSA στη διάγνωση και ο βαθμός κακοήθειας. Τα άτομα που έχουν στο ιστορικό τους συγγενείς που νόσησαν από καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να ξεκινούν νωρίτερα τον προληπτικό έλεγχο.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη γίνεται χειρουργικά και φαρμακευτικά.

Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης και άριστη ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν ο καρκίνος είναι εντοπισμένος μέσα στον προστάτη, ο ασθενής μπορεί να επιλέξει μεταξύ της ριζικής προστατεκτομής, της ακτινοβολίας του αδένα, και την τοποθέτηση εμφυτευμάτων στον προστάτη.

Κάθε μέθοδος έχει τα υπέρ και τα κατά και η επιλογή της καταλληλότερης εξαρτάται από την ηλικία του αρρώστου, τη γενική του κατάσταση, την ακριβή σταδιοποίηση της νόσου κλπ.

Σε πιο προχωρημένα στάδια όπου υπάρχουν μεταστάσεις σε λεμφαδένες της περιοχής ή και οστικές μεταστάσεις ακολουθούμε ορμονοθεραπεία με αντιανδρογόνα, λόγω του ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι ορμονοευαίσθητος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό