• Ένας στους πέντε ανθρώπους περίπου πάσχουν από “οδοντιατρική φοβία” η οποία αποτελεί μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευαισθησία σε οδοντιατρικές εργασίες και απροθυμία για την επίσκεψη στο οδοντιατρείο.
Αυτή η φοβία συνήθως έχει ψυχολογική βάση, όπως μια δυσάρεστη οδοντιατρική εμπειρία σε παιδική ηλικία.
• Η Παιδοδοντιατρική αποτελεί κλάδο της οδοντιατρικής επιστήμης που επικεντρώνεται στην φροντίδα παιδιών, εφήβων και ατόμων με ειδικές ανάγκες μέσα από την εφαρμογή των κατάλληλων ψυχολογικών τεχνικών έτσι ώστε να προλαμβάνονται οι φοβικές συμπεριφορές.
• Ο ακρογωνιαίος λίθος της Παιδοδοντιατρικής είναι η πρόληψη των νόσων του στόματος όπως είναι η τερηδόνα (καταστροφή δοντιών) και η ουλίτιδα (φλεγμονή ούλων).
• Η στοματική υγεία κατά την παιδική ηλικία είναι καθοριστική στην ανάπτυξη του ατόμου σε ψυχολογικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο.
• Tα πρώτα παιδικά δόντια (νεογιλά) έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς εξασφαλίζουν τη μάσηση και την ομιλία, συμβάλλουν στη σωστή διάπλαση των γνάθων και του προσώπου και καθοδηγούν την ανατολή των μόνιμων δοντιών.
• Προβλήματα στα νεογιλά δόντια όπως η τερηδόνα, οι τραυματισμοί και τα αποστήματα, επηρεάζουν άμεσα την υγεία των μόνιμων δοντιών αλλά και γενικότερα την υγεία του παιδιού, γεγονός που καθιστά αναγκαίο το να εδραιώνονται από νωρίς καλές συνήθειες!
• Κατά την πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, περίπου στα πρώτα γενέθλια, γίνεται η ενημέρωση των γονέων σχετικά με την διάπλαση και ανατολή των δοντιών, την διατροφή, την υγιεινή του στόματος, διάφορες συνήθειες (όπως είναι η πιπίλα) καθώς και τις πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις τραυματισμού των δοντιών. Η εξέταση είναι σύντομη αλλά ουσιαστική και σε τόσο μικρά παιδιά γίνεται υπό τη μορφή παιχνιδιού ώστε να εξοικειωθούν με το χώρο του οδοντιατρείου ο οποίος είναι συνήθως έτσι διαμορφωμένος ώστε να αποτελεί ένα φιλικό περιβάλλον.
• Η φροντίδα των δοντιών στο σπίτι ξεκινά νωρίς, καθαρίζοντας τα δόντια του μωρού με μία καθαρή υγρή γάζα μετά από κάθε γεύμα. Αργότερα, ξεκινά το βούρτσισμα των δοντιών με μία μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδοδοντίατρου. Περίπου μέχρι την ηλικία των επτά ετών ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών θα πρέπει να γίνεται από τους γονείς καθώς τα παιδιά δεν έχουν αποτελεσματική δεξιότητα.
• Οι τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις συντελούν ώστε το παιδί να έχει δόντια υγιή και ελεύθερα από τερηδόνα και ουλίτιδα. Aξιολόγoυνται οι αλλαγές που μπορεί να παρουσιαστούν στο στόμα του παιδιού, ενώ αναγνωρίζονται εγκαίρως πιθανά ορθοδοντικά προβλήματα.
• Τα υγιή δόντια συμβάλλουν στην καλή ποιότητα ζωής του παιδιού καθώς και στο να χαμογελά με αυτοπεποίθηση. Ο φόβος της επίσκεψης στον οδοντίατρο, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και η ελλιπής στοματική υγιεινή μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την στοματική υγεία μετά την ενηλικίωση και για το υπόλοιπο της ζωής του.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έγκαιρη εγχείρηση προσφέρει καλύτερη εξέλιξη για ασυμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Προβληματική η αναδιάταξη των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα παιχνίδια που βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δυνατός