Τα αυτιά των μικρών παιδιών είναι ευαίσθητα. Η καλή ακοή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή καθημερινή φροντίδα των αυτιών, αλλά και από την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, ιδιαίτερα αν έχουν παρουσιάσει προηγούμενη ευαισθησία, δηλαδή αρκετές φορές ωτίτιδα.

Για να προστατεύσετε τα αυτιά του παιδιού και να προλάβετε τα προβλήματα με τα αυτιά πρέπει να κάνετε μερικές προληπτικές ενέργειες. Έτσι, μετά το μπάνιο να καθαρίζετε μόνο το εξωτερικό μέρος του αυτιού.

Ακόμα και αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει κυψελίδα στο εσωτερικό του, μη δοκιμάσετε να την καθαρίσετε αγνοώντας τις οδηγίες του παιδίατρου.

Επίσης να ελέγχετε μήπως υπάρχει κάποιο ξένο αντικείμενο μέσα στο αυτί του παιδιού (ειδικά αν παραπονιέται ότι πονάει), γιατί σε μικρές ηλικίες συνηθίζουν βάζουν στο στόμα, τα ρουθούνια και τα αυτιά μικροσκοπικά αντικείμενα.

Το καλοκαίρι, αν το παιδί έχει ευαισθησία στα αυτιά, μην το αφήνετε πολλή ώρα στη θάλασσα και αποτρέψτε το να κάνει πολλές βουτιές. Σημαντικό είναι να προστατέψετε το παιδί από: τη δυνατή μουσική, την υψηλή ένταση της τηλεόρασης, τα παιχνίδια που βγάζουν εκκωφαντικό θόρυβο και τις δυνατές φωνές. Οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να βλάψουν την ακοή του μικρού. Τέλος κάποια παιδική ασθένεια στα πλαίσια επιπλοκών μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα ή να βλάψει τα αυτιά.

Η ωτίτιδα είναι ένα πρόβλημα με συχνές υποτροπές στα μωρά. Για την πρόληψή της το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι:

  • Να ταΐζετε το μωρό σε ημικλινή θέση ώστε να μην μπορεί το γάλα να πάει στα αυτιά και να δημιουργήσει μόλυνση
  • Ποτέ να μη χρησιμοποιείτε μπατονέτα για να απομακρύνετε την κυψελίδα
  • Όταν το λούζετε, να βάζετε βαμβάκι με ελαιόλαδο στα αυτιά του
  • Να του φοράτε σκουφάκι, όταν έχει πολύ κρύο.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού