Κάθε μέρα, το παιδί σας μπορεί να εμφανίσει κάτι που φαίνεται ανησυχητικό. Μπορεί να τρέχει η μύτη του, ή να έχει κάποιο εξάνθημα. Και πολλά από αυτά τα συμπτώματα δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο σοβαρά. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε ποτέ; Και τι μπορεί να σημαίνουν;

Και μην ξεχνάτε· σε ό,τι αφορά την υγεία του παιδιού σας, ποτέ δεν μπορείτε να είστε αρκετά προσεκτικοί. 

Πολύ υψηλός πυρετός σε παιδιά άνω του ενός έτους

Ο πυρετός είναι ο τρόπος του οργανισμού να αμυνθεί απέναντι σε μια μόλυνση. Αν το παιδί σας, συνεπώς, έχει πυρετό, αυτό σημαίνει πως το ανοσοποιητικό του σύστημα λειτουργεί. Αν το παιδί σας έχει πυρετό, αλλά δεν νιώθει πολύ άσχημα και μπορεί να φάει και να πιει νερό, τότε δεν χρειάζεται να τρέξετε αμέσως στον γιατρό. Αν όμως ο πυρετός αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ειδικά αν επιμένει, τότε πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Δυνατός πονοκέφαλος

Ένας απλός πονοκέφαλος ανακουφίζεται με απλά παυσίπονα. Αν τα παυσίπονα δεν λειτουργούν, και αν ο πονοκέφαλος επιμένει για πολλές ώρες, καλέστε τον παιδίατρο. Ειδικά αν το παιδί δεν μπορεί να κάνει άλλες δραστηριότητες λόγω του πόνου. Αν, μάλιστα, την ίδια στιγμή υπάρχει πυρετός, εμετός, ζάλη ή μπέρδεμα, πρέπει να πάτε το παιδί σας αμέσως στο νοσοκομείο.

Εξάνθημα που έχει εξαπλωθεί

Αν το παιδί σας έχει κόκκινο εξάνθημα που εξαπλώνεται, και που δεν ασπρίζει όταν το πιέζετε, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό, καθώς μπορεί να είναι σημάδι μηνιγγίτιδας. Αν, ταυτόχρονα, παρατηρήσετε τα χείλη του παιδιού σας να είναι πρησμένα, ή αν δυσκολεύεται να αναπνεύσει, μιλήστε αμέσως με τον παιδίατρο.

Συχνός εμετός και διάρροια

Είναι συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης ή γαστρεντερίτιδας. Ο εμετός και η διάρροια μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Σε περιπτώσεις αφυδάτωσης, πρέπει να παρακολουθείτε την εξέλιξή του, ώστε να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματα. Τα πιο μικρά παιδιά βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης.

Πιασμένος λαιμός

Αν ο λαιμός του παιδιού σας είναι πιασμένος και σφιχτός, μπορεί να είναι σημάδι μηνιγγίτιδας. Αν, λοιπόν, το παιδί σας δεν μπορεί να κουνήσει τον λαιμό του ή δεν μπορεί να κοιτάξει δεξιά ή αριστερά. Προσέξτε αν υπάρχει ταυτόχρονα και πυρετός, εμετός ή υπερβολική υπνηλία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει