Το διάβασμα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης ενός παιδιού. Έχει τεράστια οφέλη στο λεξιλόγιο, στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης αλλά και στο πώς το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Ο ρόλος του γονέα σε αυτό είναι εξίσου σημαντικός, καθώς είναι ευθύνη σας να δείξετε στο παιδί σας ότι το διάβασμα είναι μια ασχολία ωφέλιμη, αλλά και πολύ διασκεδαστική.

Πώς θα το καταφέρετε αυτό;

Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει

Τα βιβλία που θα διαβάζει το παιδί σας είναι τα βιβλία που επιλέγει μόνο του. Αν προσπαθήσετε να αναγκάσετε το παιδί σας να διαβάσει κάτι που έχετε επιλέξει εσείς, οι πιθανότητες λένε ότι δεν θα το εκτιμήσει. Αφήστε το παιδί σας να ανακαλύψει μόνο του τα αγαπημένα του είδη λογοτεχνίας, και μην κατακρίνετε τις επιλογές του. Βέβαια…

…προσέξτε το περιεχόμενο

Αν το παιδί σας είναι μικρό, μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμα στο κατάλληλο σημείο για να καταλάβει πλήρως ορισμένα βιβλία. Ένας καλός τρόπος να το καθορίσετε αυτό, είναι το τεστ με τα πέντε δάχτυλα: Δώστε στο παιδί σας το βιβλίο, ζητήστε του να διαβάσει οποιαδήποτε σελίδα, και να μετράει τις λέξεις που δεν γνωρίζει. Αν υπάρχουν πέντε άγνωστες λέξεις, τότε δοκιμάστε ένα πιο εύκολο βιβλίο.

Το διάβασμα είναι καλό, σε κάθε μορφή

Μπορεί το παιδί σας να μην κληρονόμησε την αγάπη σας για τα ιστορικά βιβλία, ή για την επιστημονική φαντασία, και θέλει να διαβάζει κόμικς. Κι αυτό είναι καλό, επειδή δείχνει πως το παιδί σας γνωρίζει τι του αρέσει. Πριν κρίνετε τις επιλογές του, σκεφτείτε το εξής: Θα μπορούσε να μην ενδιαφέρεται καθόλου για το διάβασμα.

Βρείτε χρόνο

Πολλά παιδιά δηλώνουν ότι δεν διαβάζουν, επειδή δεν έχουν καθόλου χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσετε το παιδί σας να έχει συχνά ελεύθερο χρόνο για διάβασμα—είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό, και δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν αποδείξει ότι το τακτικό διάβασμα βοηθάει στην ελάττωση του στρες και ενισχύει τις σχολικές επιδόσεις.

Φτιάξτε μια βιβλιοθήκη

Ξεκινήστε με τα βιβλία που έχετε εσείς, και συνεχίστε να την εμπλουτίζετε με αυτά που διαβάζει το παιδί σας. Πάντα θα υπάρχουν διαθέσιμα βιβλία στο σπίτι—και όπως όλοι ξέρουμε, ποτέ δεν μπορούν να υπάρχουν αρκετά βιβλία στο σπίτι!

Συνδέστε τα με ταινίες

Το να βρείτε κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων δεν είναι καθόλου δύσκολο. Διαβάστε τα βιβλία με τα παιδιά σας, και έπειτα καλέστε τους φίλους τους στο σπίτι για να δείτε την ταινία. Έπειτα, είναι μια καλή ιδέα να συζητήσετε για το τι μαθήματα πιστεύουν ότι δίδασκε η ιστορία, και αν τους άρεσε περισσότερο η ταινία σε σχέση με το βιβλίο.

Διαβάστε δυνατά

Αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να διαβάσει μόνο του, το να του διαβάζετε εσείς είναι εκπληκτικό, σε πάρα πολλά επίπεδα. Αποτελεί πολύ ωραία ρουτίνα ύπνου, εξάπτει την φαντασία του παιδιού, και την ίδια στιγμή σας δένει περισσότερο από ποτέ, καθώς περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί. Μπορείτε, επίσης, να μαθαίνετε στο παιδί σας λέξεις, αφήνοντάς το να προσπαθεί να διαβάζει μόνο του.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το διάβασμα βελτιώνει το λεξιλόγιο του παιδιού, τις ικανότητες κατανόησης, αλλά και το εύρος προσοχής. Το διάβασμα διδάσκει στα παιδιά την έννοια της αποδοχής του διαφορετικού, και το ότι πρέπει να βλέπουν πάντα τις καταστάσεις σφαιρικά, προσπαθώντας να καταλάβουν τους άλλους ανθρώπους, τα κίνητρα και το παρελθόν τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν