Οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσλεξία αντιμετωπίζουν πολλές προκαταλήψεις καθημερινά—συγκεκριμένα, ότι η πάθηση αυτή σχετίζεται κατά κάποιον τρόπο με τη νοημοσύνη τους. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι μύθοι σχετικά με τη δυσλεξία, και ήρθε η ώρα να τους καταρρίψουμε. Είναι ζήτημα νευρολογικό, σχετίζεται με το πώς το άτομο επεξεργάζεται ήχους και φωνές, προκαλώντας δυσκολίες στο διάβασμα και στο γράψιμο, και αυτό είναι μια αλήθεια. Ας δούμε, όμως, και τα ψέματα.

Όλα τα παιδιά που γράφουν ανάποδα γράμματα και αριθμούς έχουν δυσλεξία

Είναι ένα σημάδι, ναι, αλλά είναι τρομερή γενίκευση να πούμε ότι τα παιδιά που μπορεί να κάνουν λάθος στο πώς γράφουν τα γράμματα όταν μαθαίνουν, πάσχουν από δυσλεξία. Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει μέχρι τα 7.

Η δυσλεξία μπορεί να ξεπεραστεί

Όχι, υπάρχει εφ’ όρου ζωής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χρειάζεται και να επεμβαίνει στην καθημερινή ζωή. Πολλοί ασθενείς με δυσλεξία καταφέρνουν να διαβάζουν σωστά, αν όχι κάπως πιο αργά από το φυσιολογικό. Με τις σωστές στρατηγικές από νωρίς, κάθε δυσλεκτικός μπορεί να μην επηρεάζεται από την πάθηση.

Οι άνθρωποι με δυσλεξία δεν μπορούν να μάθουν να διαβάζουν

Για την ακρίβεια, υπάρχουν ασθενείς που – με τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές – γίνονται δεινοί αναγνώστες. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που βοηθούν ένα παιδί με δυσλεξία να διαβάζει με μεγαλύτερη άνεση.

Οι δυσλεξικοί βλέπουν τα πράγματα ανάποδα

Όχι. Η πάθηση δεν σχετίζεται με την όραση, και αυτό έχει επιβεβαιωθεί μέσα από αρκετές μελέτες.

Τα παιδιά με δυσλεξία είναι απλά τεμπέλικα

Από τους πιο τοξικούς μύθους που κυκλοφορούν για αυτή την πάθηση – και για πολλές ακόμα παθήσεις, για να είμαστε ειλικρινείς – και δυστυχώς είναι από τους πιο επίμονους, πηγαίνοντάς μας χρόνια πίσω. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ενημέρωση, ειδικά των εκπαιδευτικών, είναι αναγκαία.

Η δυσλεξία αποτελεί ιατρική διάγνωση

Και όμως, όχι. Διαγιγνώσκεται συνήθως από νευροψυχολόγους, ψυχολόγους και ειδικούς σε γλωσσικές διαταραχές.

Η δυσλεξία πλήττει συχνότερα τα αγόρια

Λάθος. Η δυσλεξία διαγιγνώσκεται κυρίως στα αγόρια, που σημαίνει ότι είμαστε προκατειλημμένοι, και πως πολλά κορίτσια δεν λαμβάνουν την αναγκαία προσοχή, και απλά – μόλις παρατηρηθούν συμπτώματα – μεταφέρονται με συνοπτικές διαδικασίες στο τελευταίο θρανίο, με οδηγίες να μην κάνουν φασαρία. Ναι, δεν υπάρχει πτυχή της ζωής μας που να μην καταστρέφεται από την πατριαρχία.

Η δυσλεξία αντιμετωπίζεται με ιχθυέλαιο, γυαλιά με ειδικά χρώματα και ασκήσεις ισορροπίες

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι όλα αυτά βοηθούν ένα παιδί με δυσλεξία. Ο μόνος τρόπος να “αντιμετωπιστεί” η δυσλεξία (δηλαδή να μην αποτελεί παράγοντα που επεμβαίνει στη φυσιολογική καθημερινή ζωή του ατόμου) είναι με τις στρατηγικές που βοηθούν το παιδί να διαβάζει και να γράφει με μεγαλύτερη άνεση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κορωνοϊός: Η Ιταλία τίμησε τη μνήμη των νεκρών της CoViD
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας