Το σπίτι μας μαζεύει αρκετή βρωμιά μέρα με τη μέρα. Τα μικρόβια έχουν την τάση να συσσωρεύονται σε μέρη που δεν το περιμέναμε, και μερικές φορές χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί στο καθάρισμα. Ποια είναι όμως αυτά τα μέρη;

Αρχικά, ας μάθουμε λίγα πράγματα για τα βακτήρια. Με τις κατάλληλες συνθήκες, ορισμένα έχουν την δυνατότητα να αναπαράγονται κάθε 20 λεπτά και να εξαπλώνονται. Φυσικά, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μας προστατεύει από τους περισσότερους μικροοργανισμούς. Κάποιοι όμως από αυτούς – ειδικά οι ιοί – έχουν τη δυνατότητα να μεταλλάσσονται, ώστε το σώμα μας να μην τους αναγνωρίζει. Ποια είναι τα όπλα μας εναντίον όλων αυτών των μικροβίων; Σαπούνι και νερό, απολυμαντικό και παρατηρητικότητα.

Η κουζίνα

Οι πετσέτες και τα σφουγγάρια διατηρούν υγρασία και έχουν πολλές χρήσεις. Αυτό σημαίνει πως γεμίζουν με βλαβερούς μικροοργανισμούς. Προφανώς, ο νεροχύτης της κουζίνας χρειάζεται καθάρισμα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε και τη βρύση, όπως και το χερούλι της. Δώστε, επίσης, σημασία στις λαβές του ψυγείου, όπως και στα πόμολα από τα ντουλάπια και τα συρτάρια. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι…

Τα χερούλια

Τα χερούλια, τα πόμολα και οι διακόπτες έρχονται συνέχεια σε επαφή με τα χέρια μας, που έρχονται ακατάπαυστα σε επαφή με μικροοργανισμούς. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να τα καθαρίζουμε μία φορά την εβδομάδα, με απολυμαντικά μαντηλάκια.

Η τσάντα των καλλυντικών

Τα προϊόντα μακιγιάζ βρίσκονται στα χέρια μας συνεχώς, πολλές φορές αλλάζουν χέρια, αλλά επίσης και τα βουρτσάκια τους αποτελούν εξαιρετική εστία μικροβίων. Τα μικρόβια που βρίσκονται εκεί μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις του δέρματος και των ματιών. Καθαρίστε τις λαβές με σαπούνι και νερό, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οινόπνευμα στα βουρτσάκια.

Τα ρούχα του πλυντηρίου

Τα ρούχα που παραμένουν βρεγμένα για πολλή ώρα στο πλυντήριο μπορούν να γεμίσουν αμέσως μικρόβια. Μεταφέρετέ τα αμέσως στο στεγνωτήριο, ή απλώστε τα. Αν χρησιμοποιείτε κοινό πλυντήριο με άλλα άτομα, καθαρίστε με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι τον κύλινδρο πριν την χρήση.

Το γραφείο και οι ηλεκτρονικές συσκευές

Κατά μέσο όρο, ένα γραφείο μπορεί να έχει 400 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας. Και βγάζει νόημα, καθώς δεν καθαρίζουμε το γραφείο μας τόσο συχνά. Επιπλέον, τα τηλεκοντρόλ, τα κινητά τηλέφωνα, τα πληκτρολόγια και κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή έρχονται συνέχεια σε επαφή με τα χέρια μας. Επενδύστε σε ένα ειδικό καθαριστικό, για να είστε σίγουροι πως οι συσκευές που χρησιμοποιείτε καθημερινά είναι καθαρές.

Το μπάνιο

Σίγουρα, όλοι καθαρίζουμε τον νιπτήρα, τη λεκάνη της τουαλέτας και την μπανιέρα ή το ντους. Δώστε, όμως, επιπλέον προσοχή στις βρύσες, στο πάτωμα γύρω από τη λεκάνη της τουαλέτας και στην κούπα που φυλάτε την οδοντόβουρτσά σας. Και στο χερούλι από το καζανάκι.

Εμείς οι ίδιοι

Ναι. Αν το καλοσκεφτούμε, τα περισσότερα μικρόβια που έρχονται στο σπίτι μας, ταξιδεύουν… πάνω μας. Ο καλύτερος τρόπος για να τα διώξουμε; Να πλένουμε σωστά και τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν