Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει δυσοσμία στον εαυτό μας κάποια στιγμή. Μπορεί να ήταν μια πολύ ζεστή μέρα, και να ιδρώσαμε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη δυσοσμία, και τις περισσότερες φορές, αρκεί ένα γρήγορο ντους για να επανέλθουν όλα στο φυσιολογικό. Όχι πάντα, όμως.

Μερικές φορές, οι οσμές του σώματος, μας προειδοποιούν για πράγματα που συμβαίνουν στην υγεία μας, και πρέπει να προσέχουμε. Συγκεκριμένα, κάποιες ασθένειες παράγουν μερικές ιδιαίτερες μυρωδιές, που αν τις παρατηρήσουμε, πρέπει να μιλήσουμε με τον γιατρό μας. Ποιες είναι αυτές;

Η άσχημη αναπνοή είναι σημάδι άπνοιας ύπνου

Αν η αναπνοή σας το πρωί είναι συστηματικά άσχημη, ακόμα και αν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας, μπορεί να πάσχετε από άπνοια ύπνου που δεν έχει διαγνωστεί. Είναι μια πάθηση που κάνει την αναπνοή σας να σταματά και να αρχίζει πάλι κατά την διάρκεια του ύπνου. Μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό, αναγκάζοντάς σας να αναπνέετε από το στόμα, ξηραίνοντάς το. Αυτό επιτρέπει στα μικρόβια να πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα, προκαλώντας την κακή αναπνοή.

Η αίσθηση φρούτων στην αναπνοή είναι σημάδι διαβήτη

Υπάρχει μια επιπλοκή του διαβήτη, η διαβητική κετοξέωση, κατά την οποία ο οργανισμός δεν έχει αρκετή ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου εκτινάσσονται, συνεπώς ο οργανισμός αρχίζει να διασπά λιπαρά για να παράγει ενέργεια. Αυτό αφήνει στον οργανισμό κατάλοιπα αυτής της καύσης, ένα από τα οποία είναι η ακετόνη (το γνωστό ασετόν), και δημιουργεί αυτή την περίεγη οσμή. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 το αντιμετωπίζουν συχνότερα από εκείνους με διαβήτη τύπου 2. Μπορεί να σας κάνει να ουρείτε συχνότερα, και να χάνετε υγρά, συνεπώς η αναπλήρωση αυτών των χαμένων υγρών είναι αναγκαία.

Η κακοσμία των ποδιών είναι σημάδι ποδιού του αθλητή

Το πόδι του αθλητή είναι μια μυκητίαση που ξηραίνει το δέρμα γύρω από τα δάκτυλα των ποδιών, το κάνει κόκκινο και μπορεί να δημιουργεί φουσκάλες. Οι μύκητες και τα βακτήρια στην περιοχή προκαλούν την άσχημη μυρωδιά. Ακόμα χειρότερα, αν ξύσουμε το πόδι μας και δεν πλύνουμε αμέσως τα χέρια μας, η μόλυνση μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως οι μασχάλες. Όσο περισσότερο μένει απαρατήρητη και χωρίς θεραπεία η μόλυνση, τόσο πιο ευαίσθητο γίνεται το δέρμα της περιοχής, και τόσο πιο επιρρεπές στα βακτήρια.

Τα πολύ δύσοσμα κόπρανα είναι σημάδι δυσανεξίας στην λακτόζη

Όταν το λεπτό έντερο δεν παράγει αρκετή λακτάση, το ένζυμο που απαιτείται για την επεξεργασία της λακτόζης, τότε ο οργανισμός έχει δυσανεξία στο σάκχαρο αυτό του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Συνεπώς, η λακτόζη αυτή στέλνεται κατευθείαν στο παχύ έντερο για να αποβληθεί, προκαλώντας ιδιαίτερα δύσοσμα κόπρανα, πρήξιμο και αέρια. Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό, αλλά θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Τα ούρα με πολύ έντονη οσμή είναι σημάδι ουρολοίμωξης

Μια ουρολοίμωξη μπορεί να κάνει τα ούρα σας να μυρίζουν πολύ έντονα. Αυτό συμβαίνει επειδή βακτήρια έχουν εισέλθει από την ουρήθρα στον οργανισμό, και πολλαπλασιάζονται μέσα στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας την μόλυνση. Οι ουρολοιμώξεις, όμως, μπορούν να προκληθούν και όταν γενικότερα κάτι δεν επιτρέπει στην κύστη να αδειάζει σωστά, που σημαίνει ότι από πίσω μπορεί να κρύβεται ένα πρόβλημα πιο σημαντικό, όπως πέτρες στα νεφρά ή διαβήτης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;