Όσο περισσότερο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο περισσότερο θα χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντέξουμε τη ζέστη, και μπορεί να μας προστατεύσει από ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν. Από την άλλη πλευρά, ακόμα και τα air condition μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας, αν δεν καθαρίζονται και συντηρούνται τακτικά. Ας δούμε μερικά υπέρ και κατά, της χρήσης κλιματιστικού, και πώς να το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια.

Υπέρ: Προστασία από τη ζέστη

Η θερμοπληξία είναι από τους μεγαλύτερους – και πιο θανάσιμους – κινδύνους του καλοκαιριού, ειδικά για άτομα με ευαισθησίες, όπως μικρά παιδιά και υπερήλικες, καθώς και υπέρβαρα ή εξασθενημένα από άλλες ασθένειες άτομα. Για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο, οι γιατροί προτείνουν να πίνουμε πολύ νερό και να μένουμε σε κλιματιζόμενους χώρους τις πιο ζεστές μέρες.

Κατά: Βακτήρια, μούχλα και μύκητες

Τα κλιματιστικά μπορούν να γίνουν το πλέον κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς συσσωρεύεται υγρασία στις λεπίδες τους. Αν δεν φροντίσουμε για την καθαριότητά τους, οι μικροοργανισμοί θα αναπτυχθούν και θα γεμίσουν τον αέρα του σπιτιού μας, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα, μέχρι και νόσο των λεγεωνάριων, μια εξαιρετικά επικίνδυνη ασθένεια που χαρακτηρίζεται από πνευμονία, έντονο βήχα και μυαλγία.

Υπέρ: Βοηθά με τις αλλεργίες και το άσθμα

Τα air condition μπορούν να προλάβουν τις κρίσεις άσθματος σε άτομα που πάσχουν, καθώς βοηθούν στο “φιλτράρισμα” του αέρα από γύρη και άλλα αλλεργιογόνα. Παράλληλα, μειώνουν την υγρασία των εσωτερικών χώρων, και με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι πληθυσμοί από ακάρεα στο σπίτι.

Κατά: Σύνδρομο άρρωστου κτιρίου

Ο κλιματισμός είναι παράγοντας στο σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, που περιέχει μια ποικιλία από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ζαλάδες, ξηρό λαιμό, φαγούρες στα μάτια και ναυτία. Μέσα από μελέτες απεδείχθη πως οι κάτοικοι κτιρίων με κλιματισμό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν τα συμπτώματα αυτά.

Τέλος, μερικές συμβουλές

Για να είστε σίγουροι πως το air condition σας όχι μόνο σας δροσίζει, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας αυτό το καλοκαίρι, φροντίστε να καθαρίζετε ή να αλλάζετε τακτικά το φίλτρο του. Ελέγξτε αν τα ανεμιστηράκια της εξάτμισης λειτουργούν σωστά, και μην φυλάσσετε ποτέ μπογιές, καθαριστικά ή άλλα χημικά στον ίδιο χώρο με το κλιματιστικό σας, καθώς μπορεί ο χώρος σας να γεμίσει με τοξικές αναθυμιάσεις.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;