Το καλύτερο δώρο καλοκαιρινών διακοπών για παιδιά με μεγάλα ή «πεταχτά» αυτιά είναι η ωτοπλαστική, καθώς τους ανεβάζει κατακόρυφα την ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση, ενώ ταυτόχρονα πλημμυρίζει με χαμόγελο τα πρόσωπά τους. Οι καλοκαιρινές διακοπές θεωρούνται ο καταλληλότερος χρόνος για μια τόσο απλή και ταυτόχρονα αποτελεσματική επέμβαση, η οποία αποτελεί τον μοναδικό τρόπο διόρθωσης του προβλήματος και διαμορφώνει την εικόνα του παιδιού για όλη του τη ζωή.

«Πεταχτά» αυτιά και παιδική ηλικία

Οποιοδήποτε σωματικό χαρακτηριστικό των παιδιών γίνεται στόχος ανεπιθύμητης προσοχής – ιδιαίτερα στο χώρο του σχολείου - προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, ειδικά μάλιστα όταν αυτό αφορά το πρόσωπο και είναι δύσκολο να καλυφθεί, όπως είναι τα μεγάλα ή «πεταχτά» αυτιά.

Η έλλειψη διακριτικότητας που χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία δημιουργεί προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον για τα μικρά παιδιά που έχουν μεγάλα ή «πεταχτά» αυτιά, αφού αποκλείονται από ενδοσχολικές δραστηριότητες, «γίνονται θύματα» αρνητικών σχολίων από τους συνομηλίκους τους (συχνά ακούνε ψευδώνυμα και όχι το όνομά τους) ή ακόμη και ενδοσχολικής βίας (bullying).

Το αποτέλεσμα είναι, επειδή τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτά τα προβλήματα, να βιώνουν συναισθηματική αστάθεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα ανεπάρκειας ή μειονεξίας, με συνέπεια κακές επιδόσεις στο σχολείο ή την ανάπτυξη αρνητικών συμπεριφορών.

Την ψυχοφθόρα αυτή κατάσταση βιώνουν και οι γονείς, οι οποίοι αναφέρουν ότι το παιδί τους παραπονιέται με φράσεις όπως «δεν θέλω να πάω σχολείο», «δεν θέλω να διαβάσω», ότι «είναι φοβισμένο και λυπημένο», «είναι αφηρημένο και απρόσεκτο στο σπίτι», «μπλέκεται σε καβγάδες στο σχολείο εξαιτίας των πειραγμάτων», «κλαίει μπροστά στον καθρέφτη», «είναι αγχωμένο και ντροπαλό».

Μόνιμη λύση στο πρόβλημα εμφάνισης

Τέλος στο σοβαρό αυτό πρόβλημα βάζει η ωτοπλαστική, η οποία μπορεί να γίνει ακόμη και από την ηλικία των πέντε χρόνων, οπότε έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του πτερυγίου κατά 85%-90%. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται πολύ θετικό, για να μην προλάβουν τα παιδιά να νιώσουν αρνητικά συναισθήματα ή να βιώσουν το στιγματισμό στο σχολείο. Η ωτοπλαστική είναι η 9η πιο συχνή επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής με περίπου 170.000 επεμβάσεις παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ISAPS, γίνονται περίπου 2400 επεμβάσεις κάθε χρόνο από τους πλαστικούς χειρουργούς.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμός πρόκλησης του προβλήματος κατά την εμβρυική ζωή, τα αίτια είναι συνήθως κληρονομικά, ενώ η συχνότητα αφορά εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια. Με την ωτοπλαστική ο πλαστικός χειρουργός επαναδιαμορφώνει τα «πεταχτά» αυτιά, διορθώνοντας τόσο το σχήμα όσο και το μέγεθός τους. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων και με τοπική στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συνήθως διαρκεί από 45 μέχρι 90 λεπτά. Την ίδια ημέρα μετά την επέμβαση το παιδί επιστρέφει σπίτι του. Η επάνοδος στις καθημερινές του δραστηριότητες γίνεται σε 3-5 ημέρες και στα δυναμικά σπορ σε 3 περίπου εβδομάδες.

Μετά την επέμβαση παρατηρείται παροδική ήπια ευαισθησία, που υποχωρεί με απλά παυσίπονα, ελαφρό πρήξιμο, ελάχιστες εκχυμώσεις που εξαφανίζονται σύντομα. Η πιθανότητα επιπλοκών είναι πολύ μικρή. Το αιμάτωμα και η φλεγμονή αντιμετωπίζονται εύκολα με συντηρητικό τρόπο. Το σημαντικότερο, όμως, πλεονέκτημα της ωτοπλαστικής είναι ότι το αποτέλεσμά της είναι μόνιμο.
Τα οφέλη για τα παιδιά

Μετά την πραγματοποίηση της ωτοπλαστικής τα περισσότερα από τα παράπονα των παιδιών εξαφανίζονται, κάτι που επιφέρει βελτίωση τόσο στο οικογενειακό όσο και στο σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον τους.

Η βελτιωμένη εικόνα του προσώπου μετά την επέμβαση μειώνει το άγχος και την ανασφάλεια του παιδιού, τη δυσκολία του στη σκέψη και τα προβλήματα προσοχής, καθώς και την επιθετική του συμπεριφορά.

Τα οφέλη για το παιδί είναι πολλαπλά, γιατί αυξάνονται:

  • Η ψυχολογία, η αυτοπεποίθηση, η ηρεμία, η χαρά, ο ενθουσιασμός, ο αυθορμητισμός, η δημιουργικότητά του
  • Οι σχολικές του επιδόσεις
  • Η διάθεση για ομαδικά παιχνίδια ή δραστηριότητες που δεν είχε πριν (αθλοπαιδιές, χορός)
  • Η ευχαρίστηση (αφού μπορεί να χτενίσει ή να κόψει τα μαλλιά του σύμφωνα με τις επιθυμίες του).

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο