Της Νίκης Μαρκογιάννη, Νευρολόγου - Ψυχίατρου

Η θεραπευτική δράση του αλόγου στον άνθρωπο είναι γνωστή από την αρχαιότητα, καθώς υπάρχουν αναφορές απο τον Ιπποκράτη (ίππο - κράτη τυχαίο το όνομα;) για τη βοήθεια από το άλογο στην αντιμετώπιση του άγχους και της θλίψης.

Από το 1970 και μετά ξεκίνησαν οι έρευνες για τη ψυχοθεραπευτική επίδραση του αλόγου στον άνθρωπo, με ολοένα και πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια η χρήση των αλόγων στην ψυχοθεραπεία επεκτάθηκε σε όλο το φάσμα των αναγκών του άνθρωπου: ανάγκη για εξέλιξη και ανάπτυξη των δυνατοτήτων, αυτογνωσία, μάθηση, κατανόηση και διαπραγμάτευση του Φόβου του Θυμού, της Αγωνίας της Θλίψης και όλων των συναισθημάτων που επηρεάζουν - ορίζουν - καθορίζουν την ζωή, αναγνώριση των βαθειά κρυμμένων απωθημένων (που είναι μακριά από την οθόνη του συνειδητού και που ενώ καθορίζουν τις συμπεριφορές και την στάση απέναντι στα γεγονότα δεν είναι ορατά άρα και διαχειρίσιμα τον άνθρωπο), αποκάλυψη δυνατοτήτων, άσκηση στη εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, διεύρυνση του τρόπου της σκέψης κλπ και όλα αυτά με απόλυτη εχεμύθεια αφού ποτέ άλογο δεν διέρρευσε πληροφορίες και μυστικά!

Ο ρόλος των ανθρώπων θεραπευτών είναι παρατηρητή και συντονιστή και δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τα θέματα που διαπραγματεύονται οι άνθρωποι με τα άλογα.

Στη διαδικασία μάθησης, εξέλιξης, ανάπτυξης, θεραπείας με την βοήθεια του αλόγου:

Παρατηρούμε: 

  • Κίνηση - ακινησία: Στη ζωή μπορεί να βιώνουμε συναισθήματα, καταστάσεις που μας ακινητοποιούν ή μας κινούν. Για παράδειγμα ένας φόβος μπορεί να μας ακινητοποιήσει η να μας κινητοποιήσει, μια στεναχώρια το ίδιο, όπως ένα κρυφό απωθημένο μια επιθυμία κλπ.
  • Όταν περπατάμε με το άλογο τα συναισθήματα μας θα προκαλέσουν ακινησία, η κίνηση, η μετάβαση από τη μια κατάσταση στη άλλη
    γίνεται μόνο όταν το γενεσιουργό συναίσθημα θα αμβλυνθεί - μεταβληθεί.
    Η εσωτερική αυτή διαπραγμάτευση γίνεται σε ασυνείδητο επίπεδο με την επίδραση του αλόγου και δεν συμμετέχουν νοητικές
    διαδικασίες . Η αλλαγή γίνεται χωρίς να περάσει από την λογοκρισία και διαστρέβλωση των νοητικών λειτουργιών που είναι εμποτισμένες με προκαταλήψεις, εγωισμούς, φιλοδοξίες κλπ.
  • Στη ζωή αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που δεν καταλαβαίνουμε και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Η αναπαράσταση αυτών στο
    στίβο με τα άλογα (που συμβολίζουν εκείνη την στιγμή τα συναισθήματα ή τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις καταστάσεις) διευρύνει την δυνατότητα μας να αντιληφθούμε, κατανοήσουμε και τελικά να επιλέξουμε τρόπους διαχείρισης).
  • Τα άλογα είναι από την φύση τους ευγενή , τίμια με σαφείς και καθαρούς τρόπους επικοινωνίας ,σεβασμό στους κανόνες και διαδικασίες ιεραρχίας στην ομάδα και εξαιρετικά αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη. Καταλαβαίνουν την ψυχική κατάσταση των ανθρώπων και δρώντας ανάλογα μας δείχνουν ,φέρνουν στην επιφάνεια της συνείδησης μας αυτά που από τις κρυψώνες του ασυνείδητου μας μας καθορίζουν αλλά και βασανίζουν.
  • Τα άλογα θεραπευτές είναι άλογα που λόγω προβλημάτων δεν είναι χρήσιμα για άλλες δουλειές και έτσι δεν θα είχαν άλλη δυνατότητα ζωής. Συνήθως είναι πολύ ταλαιπωρημένα και αυτό τους δίνει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα κατανόησης για τις ταλαιπωρίες των ανθρώπων, ζουν σε ένα φυσικό περιβάλλον σε ασφάλεια και γαλήνη ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν το φυσικό θεραπευτικό τους χάρισμα προς όφελος των ανθρώπων.

Η μέθοδος

αυτή χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ από το στρατό για εκπαίδευση και για θεραπεία των βετεράνων πολέμου, σε φυλακισμένους για θεραπεία και επανένταξη, σε 41 χώρες στον κόσμο για προσωπική εξέλιξη, θεραπεία ψυχολογικών και ψυχοσωματικών δυσκολιών, ενώ είναι αποδεδειγμένα (έρευνα στη Ν Κορέα ) η πιο επιτυχής μέθοδο απεξάρτησης απο τον εθισμό στο διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Σημειώνεται ότι διδάσκεται στα μεταπτυχιακά πανεπιστημίων και οι κλινικές έρευνες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της.

Η Ιππόλυση είναι μία ελληνική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από δυο χρόνια από τη Νίκη Μαρκογιάννη (Ιατρό, νευρολόγο - ψυχίατρο με 35ετή εμπειρία στο χώρο της ψυχοθεραπείας, με 40ετή ενεργό ενασχόληση με τα ιπποειδή και πιστοποιημένη στις θεραπείες που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των ιπποειδών) και τη Δανάη Μαρνέρη (Κτηνίατρο εξειδικευμένη στα ιπποειδή).

Ιδρύθηκε με σκοπό την ανάπτυξη μη κερδοσκοπικών προτύπων κέντρων Θεραπείας, όπως αυτό που λειτουργεί σήμερα στον Μαραθώνα, η
οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ιπποειδών για την αντιμετώπιση διαταραχών της ψυχικής και σωματικής υγείας και την υποστήριξη των ανθρωπίνων αναγκών ανάπτυξης και μάθησης. Στόχος της Ιππόλυσης είναι να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης και ωφέλειας από αυτήν την βιωματική μέθοδο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού.

Η θεραπευτική ομάδα της Ιππόλυσης αποτελείται από τους: Jiminy Cricket, Οβελίξ, Bright Cloud, Παράμα, Μπόζο, Λίλυ και τον κοΤσάρλι, το πόνυ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο