Ως δραματική ορίζεται η διαταραχή της προσωπικότητας της οποίας βασικό χαρακτηριστικό είναι η υπερβολική συναισθηματικότητα και η αδιάκοπη επιζήτηση της προσοχής.
Άτομα με αυτή τη διαταραχή εμφανίζονται με υπερβολική έκφραση τόσο στον λόγο, όσο και στις κινήσεις τους. Έχουν την τάση να συμπεριφέρονται με θεατρικό και υπερβολικό τρόπο αποσκοπώντας να τραβήξουν όλα τα βλέμματα επάνω τους, με αποτέλεσμα να φέρνουν σε αμηχανία τους γύρω τους.
Ακόμα, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εξωτερική τους εμφάνιση και αναστατώνονται από το όποιο αρνητικό σχόλιο για αυτήν. Τα άτομα με δραματική διαταραχή αναζητούν συνεχώς καινούργιες εμπειρίες και γνωριμίες που θα τους ενθουσιάσουν και θα τους βγάλουν από τη ρουτίνα τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παραμελούν τις υπάρχουσες σχέσεις στη ζωή τους χωρίς να μπορούν να δημιουργήσουν αληθινό δέσιμο.
Ο λόγος τους είναι έντονα περίπλοκος χωρίς επαρκή επιχειρηματολογία και λεπτομέρειες με στόχο να εντυπωσιάζουν. Χαρακτηριστική είναι η ευκολία με την οποία προσκολλώνται σε άτομα με εξουσία από τα οποία περιμένουν λύσεις σε όλα τα προβλήματά τους. Επίσης, συχνά παρουσιάζουν τις σχέσεις (φιλικές ή ερωτικές) τους πιο στενές από ότι στην πραγματικότητα είναι, ακόμα και με άτομα που γνωρίζουν ελάχιστα.
Ο συναισθηματικός κόσμος των ατόμων αυτών υπόκειται σε συνεχείς εναλλαγές από την ευφορική διάθεση στη ματαίωση, στη μελαγχολία και στο θυμό.
Τα διαγνωστικά κριτήρια της Δραματικής Διαταραχής της Προσωπικότητας σύμφωνα με το εγχειρίδιο του DSM-IV είναι τα εξής:
Ένας εκτεταμένος τύπος υπερβολικής συναισθηματικότητας και επιζήτησης της προσοχής, που αρχίζει νωρίς στην ενήλικη ζωή και είναι παρών σε μια ποικιλία καταστάσεων, όπως φαίνεται από πέντε (ή περισσότερα) από τα παρακάτω στοιχεία:
1. Το άτομο δεν νιώθει άνετα σε καταστάσεις όπου δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής.
2. Η συναναστροφή με τους άλλους συχνά χαρακτηρίζεται από έντονη σεξουαλικά σαγηνευτική ή προκλητική συμπεριφορά.
3. Επιδεικνύει γρήγορα μεταβαλλόμενη και ρηχή έκφραση των συναισθημάτων του.
4. Χρησιμοποιεί την εξωτερική εμφάνιση ως μέσω εντυπωσιασμού ώστε να προσελκύσει την προσοχή στον εαυτό του.
5. Ο τρόπος ομιλίας του είναι περίπλοκος χωρίς επαρκή επιχειρηματολογία με σκοπό να εντυπωσιάσει.
6. Εμφανίζεται δραματικό στα όρια του θεατρικού και με υπερβολική έκφραση των συναισθημάτων του.
7. Επηρεάζεται εύκολα από τρίτους ή τις καταστάσεις γενικότερα.
8. Θεωρεί τις σχέσεις του με τρίτους πιο στενές απ’ ότι στην πραγματικότητα είναι.
Εμφανίζεται σε ποσοστό 2-3% στον γενικό πληθυσμό και σε κλινικούς πληθυσμούς διαγιγνώσκεται συχνότερα σε γυναίκες. Επίσης, εμφανίζεται μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή του ατόμου και αποκλίνει από τις νόρμες του πολιτισμικού πλαισίου μέσα στο οποίο ζει.
Η Δραματική ή Οιστριονική Διαταραχή της Προσωπικότητας αντιμετωπίζεται Ψυχοθεραπευτικά, με τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία να είναι συχνά η θεραπεία εκλογής. Μια ειλικρινής θεραπευτική σχέση, ιδιαίτερα υποστηρικτική, με στόχο τη διόρθωση της αντίληψης του ατόμου για τον εαυτό του, με σταθερά όρια προσανατολισμένη στα βαθύτερα συναισθήματα του ασθενούς και στην εκμάθηση κατάλληλων μηχανισμών αντιμετώπισης των εκφάνσεων της καθημερινότητας, μπορεί να λειτουργήσει ιδιαιτέρως καταλυτικά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έγκαιρη εγχείρηση προσφέρει καλύτερη εξέλιξη για ασυμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Προβληματική η αναδιάταξη των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα παιχνίδια που βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δυνατός