Ο μύθος του Τέλειου συντρόφου αφορά σε επίμονες, ανεπιθύμητες και ενοχλητικές σκέψεις για την ποιότητα, δύναμη και την «αληθινή φύση» της αγάπης που έχει κάποιος/α για τον/τη σύντροφο του. Οι εμμονές αυτές αφορούν μια υπερβολική ενασχόληση για το αν ο άντρας/γυναίκα έχει βρει τον/την κατάλληλο σύντροφο, την συνολική έλξη την οποία νιώθει, την επάρκεια της σεξουαλικής επιθυμίας η ακόμα και την μακροχρόνια συμβατότητα με τον άλλον και πολλές φορές εμφανίζονται σε κατά τα άλλα υγιείς σχέσεις.

Η πιο συχνή απάντηση ή συμβουλή που ακούει κάποιος με τέτοιου είδους σκέψεις και ερωτηματικά όταν συμβουλεύεται ένα φίλο, συγγενή ή οικείο του είναι ότι ενδεχομένως το άτομο για το οποίο έχει όλες αυτές τις επιφυλάξεις δεν είναι το κατάλληλο για αυτό, οπότε αυτόματα με αυτό τον τρόπο του ενισχύεται ακόμα περισσότερο η αγωνία και τα ερωτηματικά. Τα ΜΜΕ, οι διαφημίσεις, τα σενάρια των ταινιών εστιάζονται στο μήνα του μέλητος μιας σχέσης και πώς να τον συντηρήσεις πάση θυσία, αναλώνονται σε άπειρες συμβουλές και κανόνες πώς να έχεις την «τέλεια σχέση», στα σημάδια του πότε καταλαβαίνεις ότι ο άλλος/η είναι κατάλληλος και ο Τέλειος για σένα και σε ατελείωτα σίριαλ σχέσεων με ευτυχισμένη κατάληξη. Όταν όμως συναντά κάποιος ένα πραγματικό πρόσωπο, που αδιαμφισβήτητα έχει ανθρώπινες αδυναμίες και ευάλωτα σημεία τότε ενδεχομένως να είναι δύσκολο να αφήσει το όνειρο και τον μύθο της Τέλειας αγάπης και του Τέλειου συντρόφου πίσω του και να έρθει σε επαφή με την καλή πλευρά και τις θετικές όψεις αυτού του ανθρώπου.

Πολλά χρήματα εισπράττονται καθημερινά από παρερμηνείες για το τι είναι αγάπη. Οι ταινίες, οι διαφημίσεις αγαθών που θα μας κάνουν πιο θελκτικούς και όμορφους, τα τραγούδια, τα περιοδικά μας πείθουν ότι μόνο η αγάπη θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Οπότε όταν καθημερινά τρεφόμαστε από κοινωνικές κατασκευές περί αγάπης χωρίς πόνο και κόπο, και θυελλώδεις ερωτικές ιστορίες τότε όταν η πραγματικότητα μας φέρει αντιμέτωπους με πραγματικές σχέσεις , πραγματικούς ανθρώπους αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό και πως συνδιαλέγεται ή δεσμεύεται σε προσωπικό επίπεδο το Άγχος αρχίζει και παίρνει τη σκυτάλη.
Οι πιο συχνές εμμονές σε σχέση με τον Τέλειο σύντροφο είναι απορίες όπως:

• Μήπως δεν αγαπώ αρκετά το/τη σύντροφό μου;
• Είναι ο Τέλειος σύντροφος για μένα;
• Δεν μου άρεσε πολύ όταν με φίλησε, μήπως δεν με έλκει αρκετά;
• Είδα κάποια που μου άρεσε.. είναι σημάδι ότι δεν είμαι στη σωστή σχέση.
• Υπάρχουν φορές που δεν νιώθω ερεθισμό λόγω της οικειότητας με το σύντροφο. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι δεν έλκομαι σεξουαλικά άρα είμαι σε λάθος σχέση.
• Εμμονή σε μειονεκτήματα ή αρνητικές πλευρές του συντρόφου είτε σε θέματα χαρακτήρα είτε σε θέματα εμφάνισης.
• Εμμονή σε θέματα συμβατότητας ή μακρόχρονης βιωσιμότητας της σχέσης
• Επίμονο ενδιαφέρον και ανησυχία για τις συναισθηματικές επιπτώσεις που θα έχει ο σύντροφος εφόσον ο ίδιος/α δεν τον αγαπά πραγματικά.

Επίσης επαναλαμβανόμενες πράξεις ή συζητήσεις που έχουν περιεχόμενο όπως:

• Η ερωτική συνεύρεση γίνεται με σκοπό να τσεκάρει αν υπάρχει αρκετή διέγερση ή συναισθήματα σύνδεσης με το/τη σύντροφο
• Επαναλαμβανόμενες συζητήσεις όπου γίνεται αναφορά σε αμφιβολίες για τα συναισθήματα του/της ή τη συμβατότητα της σχέσης
• Επαναλαμβανόμενες αναφορές ότι έλκεται από άλλα άτομα
• Τσεκάρισμα συναισθημάτων για το σύντροφο φλερτάροντας με άλλα άτομα ή ψάχνοντας ιστοσελίδες γνωριμιών
• Συνεχής αναζήτηση άρθρων διαδικτυακά για την αγάπη και θέματα σχέσεων
• Συχνοί χωρισμοί
• Νοητικές συγκρίσεις με σχέσεις άλλων φίλων ή συγγενών για να διαπιστωθεί αν η σχέση είναι καλύτερη ή χειρότερη
• Νοητική αξιολόγηση προηγούμενων σχέσεων και σύγκριση με την τωρινή σχέση.

Δυστυχώς όπως όλες οι επίμονες σκέψεις που έρχονται απότομα και χωρίς λόγο, δημιουργούν πολύ αρνητικά συναισθήματα άγχους, αμφιβολιών και έντασης με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τη σχέση αλλά και το σύντροφο. Πολλές πολύ καλές σχέσεις έχουν διαλυθεί εξαιτίας αυτών των εμμονών του Τέλειου συντρόφου. Όσο πιο κοντά νιώθει ο/η σύντροφος με τον άλλον/η τόσο οι σκέψεις αυτές ενδεχομένως να τον ταλαιπωρούν περισσότερο. Θέματα επίσης που μπορεί να προκύψουν σε μια μακροχρόνια σχέση όπως αποκλειστικότητα, συμβίωση, πιθανός γάμος μπορεί να τροφοδοτήσουν και να διεγείρουν σκέψεις και πράξεις.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι ο μύθος του Τέλειου Συντρόφου που τους ταλαιπωρεί ή απλώς θέλουν το καλύτερο δυνατό για τους ίδιους και την ζωή τους. Σεβαστό το ερώτημα αφού η συμβατότητα ανθρώπων με σκοπό τη Συντροφικότητα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Απλώς η συνεχόμενη επιφυλακτική συμπεριφορά, οι συνεχείς συζητήσεις για συμβατότητα σεξουαλική και πνευματική δεν είναι ο καλύτερος δρόμος για να εδραιωθεί μια σχέση που αν μη τι άλλο η αρχική της πρόθεση είναι αυτή.

Σίγουρα δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κάποιος αν ο άλλος είναι ο Τέλειος σύντροφος ή ακόμα ακόμα αν υπάρχει αυτός ο Τέλειος σύντροφος αφού η σχέση είναι μια διαδικασία όπου χτίζεται και από τους δυο με συνεχή προσπάθεια, οριοθέτηση, κατανόηση και προσωπική δουλειά για να αποδεχτεί ο καθένας τους δαίμονες του. Η ζωή είναι γεμάτη ρίσκα και η απόφαση να δεσμευτεί κάποιος σε μια σχέση κουβαλάει ίσες πιθανότητες να προχωρήσει ή όχι χωρίς να υπάρχει κάποιος ή κάτι που να μπορεί να εγγυηθεί για 100% επιτυχία εκτός από τους δυο συντρόφους και την απόφαση τους να προχωρήσουν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]