Πλέον είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουμε περισσότερα από δύο-τρία άτομα που δεν βρίσκονται στο Facebook. Από όλα τα social media, έχει καταφέρει να γίνει το πιο δημοφιλές, κυρίως λόγω της αμεσότητάς του και της ευκολίας με την οποία μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με όλους. Μήπως όμως υπάρχουν κίνδυνοι για την ψυχική μας υγεία, όταν αρχίζουμε να περνάμε περισσότερη ώρα από όσο πρέπει; Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς η χρήση του Facebook μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του στρες και την ψυχική μας υγεία γενικότερα.

Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ανεπιθύμητοι

Βλέπουμε και επεξεργαζόμαστε καθημερινά τόσες πολλές πληροφορίες, και όλα αυτά ως εξωτερικοί παρατηρητές. Και, σίγουρα, μπορεί οι μισοί και παραπάνω από τους φίλους μας στο Facebook να μην είναι τόσο κοντινά μας άτομα, αλλά το γεγονός ότι βλέπουμε συνεχώς ενημερώσεις από τη ζωή τους, τι κάνουν και πού βγαίνουν, μπορεί να μας προκαλέσει υποσυνείδητα το αίσθημα ότι είμαστε ανεπιθύμητοι, με αποτέλεσμα να μας κάνει να αποφεύγουμε την επικοινωνία.

Μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα το στρες

Τις περισσότερες φορές, κάποιος θα χρησιμοποιήσει το Facebook για να χαλαρώσει και να ξεχαστεί στο διάλειμμά του, αλλά στην πραγματικότητα, όλη αυτή η επαφή με τόσους ανθρώπους μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Κάθε φορά που δημοσιεύουμε κάτι στο προφίλ μας, πρακτικά ζητάμε την προσοχή των υπολοίπων – είτε για να κερδίσουμε likes και σχόλια, είτε επειδή απλά θέλαμε να μοιραστούμε κάτι που μας φάνηκε ενδιαφέρον – και αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι δεν έχουμε χρόνο να προλάβουμε τα γεγονότα. Ειδικά αν υπολογίσουμε το πώς τα social media τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάτι σαν εναλλακτική πηγή ειδήσεων και ενημέρωσης για την επικαιρότητα, δεν είναι δύσκολο για κάποιον να αισθανθεί ότι έχει μείνει… τελευταίος και καταϊδρωμένος.

Μπορεί να μας αποθαρρύνει

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που το Facebook μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί σε αυτό που κάνουμε. Από τη μία πλευρά, πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν σαν πλατφόρμα για να προωθήσουν τη δουλειά τους, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ο χαμένος της υπόθεσης είναι ξανά οι προσωπικές μας ανασφάλειες. Από την άλλη πλευρά, μάλλον όλοι έχουμε νιώσει εκείνο το αίσθημα του να δημοσιεύεις κάτι και να μη λαμβάνει την επιθυμητή ανταπόκριση. Το αποτέλεσμα; Η αυτοπεποίθησή μας πέφτει στα τάρταρα.

Μπαίνουμε στη διαδικασία της σύγκρισης

Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπουμε τις ζωές – ή έστω τις ζωές που επιλέγουν να προβάλλουν – των φίλων μας στο Facebook, και να νιώθουμε ζήλεια ή να μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε αρνητικά τη δική μας ζωή μαζί τους. Και αυτό είναι τεράστιο λάθος, καθώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εικόνα που ο καθένας προβάλλει στα social media είναι – τις περισσότερες φορές – ελεγχόμενη, και προσεγμένη ώστε να φαίνεται η καλύτερη δυνατή πλευρά του εαυτού του. Συνεπώς, το να συγκρίνουμε τη ζωή μας με τις ζωές των άλλων δεν μας κάνει απλά κακό· μας κάνει κακό χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία