Όλοι βιώνουμε στρες, και όλοι έχουμε ζήσει τον αντίκτυπο που έχει στην ψυχική μας υγεία. Αλλά τα προβλήματα του να έχουμε αφήσει το στρες μας ανεξέλεγκτο δεν σταματούν εκεί, δυστυχώς. Η σωματική μας υγεία επηρεάζεται σε εξίσου μεγάλο βαθμό, και αυτές είναι οι ασθένειες που έχουν το στρες ως σημαντικό παράγοντα.

Υπέρταση

Η υπέρταση μπορεί να προκύψει αν τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα παραμένουν υψηλά για αρκετό καιρό. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, περιορίζουν την ροή του αίματος στα ζωτικά μας όργανα, με πολύ άσχημες συνέπειες. Για παράδειγμα, η περιορισμένη ροή του αίματος στο συκώτι οδηγεί στην παραγωγή μιας ορμόνης που αυξάνει ακόμα περισσότερο την αρτηριακή πίεση.

Προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα

Από ταραγμένο στομάχι λόγω φλεγμονών, μέχρι και έλκος μπορεί να προκαλέσει το στρες. Οι μύες γύρω από το έντερο μπορεί να έχουν σπασμούς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκαλώντας πόνο, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Προβλήματα στο ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται από το ανεξέλεγκτο στρες, επειδή η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό δεν είναι κακό, όταν όμως συμβαίνει άσκοπα για πολύ καιρό, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται αδύναμο, και ο οργανισμός μας είναι πιο ευαίσθητος σε μολύνσεις.

Καρκίνος

Ορισμένοι καρκίνοι επηρεάζονται από το στρες. Δεν είναι σπάνιο να βρίσκουμε καρκινικά κύτταρα στο σώμα, αλλά ένα ισχυρό ανοσοποιητικό τα καταπολεμά αμέσως. Το χρόνιο στρες, όπως είπαμε, εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας και μπορεί – στους ασθενείς με καρκίνο – να παρέμβει στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Μυϊκοί πόνοι

Το στρες μπορεί να εμφανιστεί ως πόνος στους μύες, από το να αισθανόμαστε το σαγόνι μας πιασμένο, μέχρι και να καμπουριάζουμε και να έχουμε πόνους στην μέση. Οι πονοκέφαλοι είναι ακόμη ένας μεγάλος κίνδυνος.

Προβλήματα στη σεξουαλική ζωή

Οι σεξουαλικές ορμόνες επηρεάζονται από το στρες. Στους άνδρες μπορεί να εμφανιστεί ως στυτική δυσλειτουργία, ενώ στις γυναίκες αυτό που επηρεάζεται περισσότερο είναι η περίοδος, η οποία μπορεί να απορρυθμιστεί, ή και να σταματήσει εντελώς.

Διαβήτης τύπου 2

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση λιπαρών και γλυκόζης. Το πάγκρεας αντιδρά σε αυτό με το να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης, και με τον καιρό ο οργανισμός μας αποκτά ανοχή στην ορμόνη αυτή. Και έτσι ξεκινάει ο διαβήτης τύπου 2.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;