Αν αναρωτηθήκατε ποτέ πώς να μπορείτε να ζήσετε μακρά, πετυχημένη και ευτυχισμένη ζωή, ερευνητές του Χάρβαρντ μπορεί ενδεχομένως να έχουν την απάντηση.

Ο Robert Waldinger, καθηγητής στο Harvard Medical School, σημείωσε ότι εύρημα μελέτης του είναι πως οι σχέσεις μας και το πόσο ευτυχισμένοι είμαστε με αυτές έχουν ισχυρή επίδραση στην υγεία μας.

Ο Waldinger, διευθυντής του Harvard Study of Adult Development, σημειώνει ότι οι καλές σχέσεις, μας κρατούν πιο ευτυχισμένους και υγιέστερους.

Η συνεχιζόμενη έρευνα του Harvard θεωρείται μια από τις μακροβιότερες έρευνες στην ενήλικο ζωή και ξεκίνησε το 1938 κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης.

Ο Waldinger δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με καλύτερη εικόνα ήταν αυτοί που βασίζονταν στις σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους, την κοινότητα.

Σκοπός της έρευνας είναι να ρίξει φως στο πώς ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και βιολογικές διαδικασίες από προηγούμενα χρόνια προβλέπουν την υγεία και ευεξία στην ηλικία των 80-90, ποιοι τομείς της παιδικής ηλικίας και της ενήλικης εμπειρίας προβλέπουν την ποιότητα των στενών σχέσεων αργότερα και πώς ο γάμος σε μεγάλη ηλικία συνδέεται με την υγεία και την ευεξία.

Τα προηγούμενα 79 χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη ζωή 724 αντρών. Κάθε χρόνο, οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις για τη δουλειά, τη ζωή στο σπίτι και την υγεία.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και το μήνυμα από την έρευνα είναι ότι οι καλές σχέσεις μας κρατούν πιο υγιείς και ευτυχισμένους.

Ακολουθούν 3 μαθήματα που μπορείτε να μάθετε για τις σχέσεις, από την έρευνα, σύμφωνα με τον Waldinger:

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι πράγματι καλές για εσάς

Ο Waldinger δήλωσε ότι το πρώτο μάθημα είναι πως οι κοινωνικές σχέσεις είναι καλές και ότι η μοναξιά σκοτώνει.

Φαίνεται πως άνθρωποι που είναι πιο συνδεδεμένοι με την οικογένεια, φίλους και κοινότητα είναι πιο ευτυχισμένοι, σωματικά υγιέστεροι και ζουν περισσότερο από ανθρώπους που είναι λιγότερο συνδεδεμένοι.

Αντίθετα, είναι τοξικό να κρατάτε τα πάντα μέσα σας και να έχετε μοναξιά. Ο Waldinger δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται μοναξιά και μέσα στο πλήθος ή στο γάμο τους.

Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι που είναι περισσότερο απομονωνόμενοι από όσο θέλουν, από τους άλλους, θεωρούν ότι είναι λιγότερο ευτυχισμένοι, η υγεία τους φθίνει μετά τη μέση ηλικία, η λειτουργία του εγκεφάλου εξασθενεί νωρίτερα και ζουν λιγότερο από ανθρώπους που δεν είναι μόνοι.

Στις σχέσεις επιλέξτε την ποιότητα αντί για την ποσότητα

Όπως μπορεί ίσως να γνωρίζετε, όσον αφορά τους φίλους σημασία δεν έχει ο αριθμός τους αλλά μετρά η ποιότητα των στενών φίλων.

Ο Waldinger πρόσθεσε ότι θα πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε ότι οι σχέσεις σας είναι υγιείς, επειδή η επιθυμία σας να δεσμευτείτε με κάποιον δεν είναι αρκετή για να αποκομίσετε οφέλη.

Φαίνεται ότι το να ζει κάποιος εν μέσω αψιμαχιών είναι κακό για την υγεία. Γάμοι με πολλές διαμάχες, χωρίς πολλή τρυφερότητα είναι πολύ κακοί για την υγεία- ίσως χειρότεροι από το διαζύγιο.

Καλές, ζεστές και στενές σχέσεις έχουν την ικανότητα να μας προφυλάσσουν από ορισμένες από τις δυσκολίες της γήρανσης

Άνθρωποι 80 ετών που ήταν ευτυχισμένοι ως ζευγάρια, ανέφεραν ότι τις ημέρες που πονούσαν περισσότερο, η διάθεσή  τους παρέμενε χαρούμενη. Στο μεταξύ, όσοι βρίσκονταν σε κακή σχέση εμφάνισαν μεγέθυνση του σωματικού πόνου με το να έχουν περισσότερο συναισθηματικό πόνο.

Οι καλές σχέσεις προστατεύουν τον εγκέφαλο

Ο Waldinger εξήγησε ότι εκτός από το ότι οι καλές σχέσεις επηρεάζουν θετικά τη σωματική και ψυχική υγεία, έχουν τη δύναμη να οξύνουν τη μνήμη.

Όσοι βρίσκονταν σε σχέση όπου αισθάνονταν ότι μπορούν να βασιστούν  στον σύντροφο τους σε περιόδους που είχαν ανάγκη, είχαν την ικανότητα να θυμούνται πράγματα περισσότερο καιρό.

Όσοι ήταν σε σχέση που αισθάνονταν ότι δεν μπορούσαν να βασιστούν στον σύντροφό τους είχαν πρόωρη έκπτωση μνήμης.Δεν είναι ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν πως άνθρωποι με καλές σχέσεις δεν είχαν ελαττώματα ή ήταν χαρούμενοι όλη την ώρα.

Όσο αισθάνονταν ότι μπορούσαν να βασιστούν  στον άλλο στις δυσκολίες, οι διαμάχες δεν είχαν επίπτωση στις αναμνήσεις.

Ο Waldinger συνιστά, αν θέλετε να είστε πιο ευτυχισμένοι και να έχετε ισχυρότερες θετικές σχέσεις να αντικαταστήσετε το χρόνο που δαπανάτε στην οθόνη με το χρόνο που περνάτε με ανθρώπους, να  αναθερμάνετε μια σχέση κάνοντας κάτι καινούργιο μαζί ή να πλησιάσετε μέλη της οικογένειας τα οποία έχετε καιρό να δείτε.

Οι σχέσεις είναι δύσκολες και πολύπλοκες και η δύσκολη δουλειά του να στρεφόμαστε στην οικογένεια και τους φίλους δεν είναι glamorous. Είναι κάτι που γίνεται δια βίου….δεν τελειώνει ποτέ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα