Η επώδυνη σεξουαλική επαφή μπορεί να συμβαίνει για πάρα πολλούς και διαφορετικούς λόγους που να αφορούν είτε καθαρά οργανικούς ή ανατομικούς λόγους μέχρι και ψυχολογικούς-συναισθηματικούς ή και τα δυο. Είναι συχνό φαινόμενο, γυναίκες να βιώνουν πόνο στη σεξουαλική επαφή κάποια στιγμή στην ζωή τους.

Ο πόνος αυτός μπορεί να ξεκινήσει πριν την επαφή, κατά τη διάρκειά της ή ακόμα και μετά το πέρας της σεξουαλικής συνεύρεσης.

Συμπτώματα

Όταν κάποια γυναίκα έχει επώδυνη σεξουαλική επαφή μπορεί να νιώσει:

  • πόνο μόνο κατά την αρχή της διείσδυσης
  • πόνο με οποιαδήποτε απόπειρα εισχώρησης είτε ακόμα βάζοντας ταμπόν
  • Ξαφνικό πόνο ενώ πριν προηγήθηκε επαφή χωρίς ενόχληση
  • οξύ διαπεραστικό πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής
  • αίσθημα καύσου η βαθύ πόνο
  • επίμονο πόνο που κρατάει ώρες μετά την επαφή.

Ο πόνος αυτός μπορεί να πλήξει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας, να την ¨κάνει” να νιώθει προβληματική, ελλειμματική ως προς τον σύντροφο και να την απομακρύνει από τη σεξουαλική επαφή, τη χαρά του σεξ αλλά και να δημιουργήσει ένα κενό, ίσως ακόμα και ρήξη, στη σχέση.

Αίτια

Τα αίτια μπορεί να είναι οργανικά, ψυχολογικά ή και τα δυο.

  • Μειωμένη διέγερση: αυτό είναι συχνά αποτέλεσμα ελλιπούς ενασχόλησησης με τα προκαταρκτικά. Συχνά συνδέεται με πτώση των οιστρογόνων στη γυναίκα είτε μετά την εμμηνόπαυση είτε μετά τη γέννα και στην περίοδο του θηλασμού. Επίσης φαρμακευτική αγωγή όπως αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά, αντιυπερτασικά κτλ μπορεί να προκαλέσουν μείωση στη διέγερση και ως εκ τούτου πόνο στη σεξουαλική επαφή.
  • Τραύμα, τραυματισμός/ερεθισμός: τραύμα από ατύχημα, τραυματισμός από κάποιο χειρουργείο στην πύελο, κλειτοριδεκτομή, κτλ μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά την επαφή
  • Κολεόσπασμος: Ακούσιος σπασμός των μυών του κόλπου που μπορεί να κάνει την προσπάθεια για διείσδυση πολύ οδυνηρή
  • Ανατομικά αίτια: εκ γενετής ανατομικό πρόβλημα όπως η ατροφία κόλπου, άκαμπτος/σκληρός παρθενικός υμένας κτλ
  • οργανικά αίτια: ενδομητρίωση, κολπίτιδες, κυστίτιδες, αιμορροΐδες, λοιμώξεις του ουροποιητικού κτλ ιατρικές θεραπείες όπως χημειοθεραπεία κτλ

Ψυχολογικά αίτια

Τα ψυχολογικά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν επώδυνη σεξουαλική επαφή είναι άγχος, κατάθλιψη, ανησυχία για την εξωτερική εμφάνιση, φόβος οικειότητάς με τον σύντροφο, προβλήματα σχέσης, συγκρούσεις, εσφαλμένες πεποιθήσεις σχετικά με το σεξ. Όλοι αυτοί οι λόγοι μπορεί να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα διέγερσης, εφύγρανσης και σφίξιμον με αποτέλεσμα να προκαλούν αυτόματα τσούξιμο, ερεθισμό ή πόνο.

Στρες : Η πύελος και οι μύες γύρω από την περιοχή μπορεί να συσφιχτούν ακούσια όταν υπάρχει στρες καθώς και οι υπόλοιποι μύες όπως του αυχένα, της πλάτης κτλ όταν βιώνουμε συνθήκες άγχους ή συναισθηματικής “απειλής”. Όταν οι μύες είναι σφιγμένοι τότε μπορεί να προκληθεί πόνος, και βέβαια όταν αυτό αφορά σε πυελικούς μυς αυτονόητα θα προκληθεί πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησηςΟι περισσότερες γυναίκες με πόνο κατά την επαφή δεν έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση, αλλά αν κάποια γυναίκα έχει υποστεί κακοποίηση σίγουρα θα παίξει το ρόλο του.

Φόβος του πόνουΠολλές φορές κάποιο σφίξιμο στους πυελικούς μυς από άγχος μπορεί να προκαλέσει πόνο, ή φόβο, οπότε μετά υπάρχει μεγαλύτερο άγχος ότι ο πόνος θα επαναληφθεί με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και το σφίξιμο που τελικά θα προκαλέσει πόνο. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ένας φαύλος κύκλος πόνου αφού ενεργοποιείται ο φόβος του πόνου, που εντείνει το σφίξιμο, το σφίξιμο μεγαλώνει τον πόνο και ούτω καθεξής.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητος αρχικά ο οργανικός έλεγχος για να εξαλειφθεί κάθε υπόνοια για οργανικό θέμα. Παρόλα αυτά, εφόσον αντιμετωπιστεί και φαρμακευτικά και ο πόνος παραμένει, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν και ψυχολογικά αίτια που τον κρατούν ενεργοποιημένο. Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου δεν υπάρχουν οργανικά αίτια καλό είναι να ζητηθεί όσο πιο γρήγορα η βοήθεια του ειδικού ψυχολόγου για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα και να σταματήσει άμεσα ο κύκλος του πόνου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]