Ο έρπης έχει το χαρακτηριστικό ότι κρύβεται σε λανθάνουσα μορφή στα νεύρα και «ξυπνά» σε καταστάσεις έντονου στρες, αλλά και όταν ο οργανισμός είναι πολύ κουρασμένος ή αποδυναμωμένος από μια ίωση.

Ο ιός του απλού έρπητος τύπου 2 παρουσιάζεται στα γεννητικά όργανα και παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση και συνήθως προκαλεί υποτροπές (4-5 φορές το χρόνο).

«Ξυπνά» όταν εξασθενεί η άμυνα του οργανισμού εξαιτίας μιας λοίμωξης, στρες ή κατά την έμμηνο ρύση. Όταν οι υποτροπές είναι περισσότερες, τότε οι ειδικοί προτείνουν θεραπεία καταστολής, που συνίσταται στην καθημερινή λήψη αντιιικής αγωγής για χρονικό διάστημα 1-2 χρόνων.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων (τύπου 2) ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η ερωτική επαφή, όμως, δεν είναι ο μόνος τρόπος μετάδοσής του. Μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα ή ρούχα, όπου ο ιός επιβιώνει για λίγες ώρες. Επίσης ο τύπος 2 μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και στα χείλη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του έρπητος εκδηλώνονται για πρώτη φορά περίπου μία εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό με έντονη κλινική εικόνα, πόνο, δέκατα, διογκωμένου σύστοιχους λεμφαδένες, δυσουρία. Είναι, όμως, πιθανό να εμφανίζονται από καιρό σε καιρό, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανίσχυρο.

Στις γυναίκες, οι χαρακτηριστικές φουσκάλες με υγρό παρουσιάζονται μέσα στον κόλπο, για αυτό και συχνά δεν γίνονται αντιληπτές επειδή οι φυσαλίδες σπάνε πιο γρήγορα και η πληγή που απομένει συνήθως επουλώνεται γρήγορα. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι υποτροπές του έρπητος συχνά παρουσιάζονται στην έμμηνο ρύση, είναι ένας ακόμη λόγος που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η λοίμωξη.

Στους άνδρες, οι χαρακτηριστικές φουσκάλες του έρπητος είναι άμεσα ορατές, ενώ όταν σπάνε προκαλούνται μικρές πληγές στο δέρμα, που συνοδεύονται από κνησμό.
Ο ιός κάνει τον κύκλο του σε 7-8 ημέρες. Όταν είναι σε έξαρση, είναι μεταδοτικός, για αυτό και πρέπει να αποφεύγονται οι επαφές.

Αντιμετώπιση

Η αγωγή που μπορεί να επισπεύσει τον κύκλο του ιού είναι τα αντιιικά χάπια (ασικλοβίρης, βαλασικλοβίρης κλπ.). Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματικά, πρέπει να ληφθούν από τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης.Σε συχνές υποτροπές η θεραπεία καταστολής διαρκεί 1-2 χρόνια.

Διάγνωση

● Εξέταση αίματος για την ανίχνευση των αντισωμάτων κατά του ιού θα σας αποκαλύψει αν έχετε προσβληθεί από έρπητα. Εάν η λοίμωξη παρουσιάζεται για πρώτη φορά, τότε τα αντισώματα θα παραχθούν στον οργανισμό μετά από 1 μήνα.
● Εναλλακτικά, ο ειδικός μπορεί να συλλέξει υγρό από τις φυσαλίδες -στην ενεργό φάση της λοίμωξης- και να γίνει εργαστηριακή ανάλυση για την ανίχνευση του αντιγόνου του ιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;