Η λαπαροσκόπηση είναι μια επεμβατική χειρουργική τεχνική που γίνεται με μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα, από τις οποίες περνούν ειδικά εργαλεία, για να απεικονίσουν τα όργανα και να γίνουν οι εγχειρήσεις. Σήμερα χρησιμοποιούμε προηγμένης τεχνολογίας ενδοσκοπικές κάμερες, ισχυρά μόνιτορ, λαπαροσκοπικές κεφαλές υπερήχων, υπερηχητικά νυστέρια και άλλα μέσα ειδικά σχεδιασμένα για τη λαπαροσκοπική επέμβαση.

Όλα αυτά χρησιμοποιούνται από έμπειρους χειρουργούς και καθιστούν δυνατή την εκτέλεση αυτών των σημαντικών επεμβάσεων μέσα από τομές 5-10 mm. Από την πρώτη εφαρμογή στη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει περάσει από διάφορα στάδια σχετικά με την τεχνική και τα όργανα και πλέον έχουν ανοίξει νέοι δρόμοι σε αυτό το είδος των χειρουργικών επεμβάσεων, όπως η χειρουργική επέμβαση με μια τομή, η χειρουργική μέσω των φυσικών στομίων και η ρομποτική χειρουργική.

Πού εφαρμόζεται

Η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Χάρη στα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους ασθενείς, αλλά και στην ευκολία στην εφαρμογή της, η τεχνική αυτή είναι πλέον συνήθης διαδικασία με πολλές ενδείξεις για κοιλιακές, ουρολογικές και γυναικολογικές εγχειρήσεις.

Χάρη στη λαπαροσκόπηση, οι τραυματισμοί των κοιλιακών τοιχωμάτων μειώνονται, διατηρείται η σταθερότητα της ανοσίας και επίσης μειώνεται ο κίνδυνος των επιπλοκών και της διασποράς των όγκων. Επιστημονικές έρευνες σε ζώα επιβεβαιώνουν επίσης ότι η λαπαροτομία αυξάνει εμφανώς τους παράγοντες της ανάπτυξης των όγκων σε σύγκριση με τη λαπαροσκόπηση.

Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται διαγνωστικά και θεραπευτικά. Οι επεμβασεις που μπορούν να γίνουν με λαπαροσκόπηση είναι:

  • Επεμβάσεις παχέος εντέρου και ορθού: Φλεγμονώδεις παθήσεις (νόσος του Cronh, αιμορραγική - ελκώδης πρωκτοκολίτιδα), γνωστοί πολύποδες, εκκολπωμάτωση, σιγμοειδίτιδα, καρκίνος του ορθού και του παχέος εντέρου, πρόπτωση ορθού, σκωληκοειδίτιδα κ.ά.
  • Επεμβάσεις του λεπτού εντέρου: Εκκολπώματα, εντερική απόφραξη, όγκοι κ.ά.
  • Επεμβάσεις ήπατος, χολής και χοληφόρων οδών: Χειρουργική επέμβαση στο σπλήνα, στα επινεφρίδια, στο πάγκρεας.
  • Χειρουργική του στομάχου και του οισοφάγου: Παλινδρόμηση, διαφραγματοκήλη, αχαλασία, βαγοτομή, όγκοι του οισοφάγου και του στομάχου. Χειρουργική επέμβαση του κοιλιακού τοιχώματος, βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, οσφυϊκή κήλη.
  •  Χειρουργική επέμβαση για την παχυσαρκία: γαστρικός δακτύλιος, κάθετη γαστρεκτομή.

Πότε ενδείκνυται

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι σημαντικά. Με τη μείωση του μεγέθους της τομής, η λαπαροσκόπηση μειώνει τον επεμβατικό χαρακτήρα και τη νοσηρότητα της χειρουργικής διαδικασίας. Επίσης, βελτιώνει το αισθητικό αποτέλεσμα και προκαλεί λιγότερες συμφύσεις σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Η επισκόπηση των ανατομικών δομών, η εστίαση στο χειρουργικό πεδίο και η τομή με υψηλή ακρίβεια αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και μειώνει την απώλεια του αίματος. Στη συνέχεια, με τη μείωση του επεμβατικού χαρακτήρα και της νοσηρότητας, μειώνεται ο πόνος, ο κίνδυνος των επιπλοκών και των λοιμώξεων. Η ποσότητα των αναλγητικών ουσιών και ο χρόνος νοσηλείας μειώνονται σε σημαντικό βαθμό. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει ταχύτερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Η καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, οι διαταραχές της πήξης, οι ανωμαλίες οργάνων και οι προηγούμενες κοιλιακές επεμβάσεις, εξακολουθούν να αποτελούν αντενδείξεις για να γίνει η λαπαροσκόπηση.

Τα μειονεκτήματα της λαπαροσκόπησης είναι:

  • Απαιτεί πολυετή και εξειδικευμένη κατάρτιση του χειρουργού.
  • Η διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων είναι μεγαλύτερη.
  • Το κόστος των υλικών και των λαπαροσκοπικών εργαλείων είναι υψηλό.

Το μέλλον

Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική προσέγγιση με πολλά πλεονεκτήματα. Είναι αποτέλεσμα πολλών ερευνών στην ελάχιστη - επεμβατική χειρουργική, που πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον, επειδή προσφέρει παράλληλα άνεση και χειρουργική ασφάλεια για τον ασθενή. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν 3D εικόνες από μια ακτινολογική απεικόνιση που θα δείξει την ανατομική περιοχή που έχει ζητηθεί. Με όλα αυτά σε συνδυασμό με λαπαροσκόπηση και τις CT/MRI εικόνες στο προεγχειρητικό πρωτόκολλο, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον χειρουργό με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Η χρήση της απεικόνισης μέσω υπολογιστών, είτε είναι εικονική πραγματικότητα είτε ρομποτική, είναι οι προκλήσεις του μέλλοντος για την εξέλιξη της λαπαροσκόπησης και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες αυτής της χειρουργικής επέμβασης, που δίκαια ονομάστηκε «η δεύτερη γαλλική επανάσταση».

 

Πηγές:
Dr Ymer Durmishi, General Surgeon, Head of the Surgical Department HYGEIA HOSPITAL TIRANA

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα