Στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε ότι στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια παρέμεινε σταθερός. Από την άλλη η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δείχνει σημεία αύξησης.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 35%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 παραμένει υψηλότερος από 150 αλλά δείχνει σημεία σταθεροποίησης, καθώς και το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1 αν και η ψαλίδα εισιτηρίων/εξιτηρίων δείχνει σημεία μείωσης.

Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρέμεινε σταθερός. Ωστόσο ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με την νόσο αυξήθηκε κατά 93% σε περίπου 12 ανά ημέρα.

Η επιδημία στην Ελλάδα όπως είναι φανερό δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Το τέταρτο κύμα όπως δείχνουν οι αναλύσεις των ηλικιών ξεκίνησε από νέους και σχετίσθηκε κυρίως με νυχτερινή διασκέδαση. Το υπάρχον εμβολιαστικό τείχος λειτούργησε πολύ καλά στο να επιβραδύνει την επιδημία και εξακολουθεί να την επιβραδύνει.

Τα εμβόλια έχουν μειώσει την ταχύτητα επέκτασης της επιδημίας στον πληθυσμό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, σημείωσε ο Καθηγητής,  ότι έχουν μειώσει δραματική την βαρύτητα της νόσου στους λίγους σχετικά εμβολιασμένους που θα τύχει να μολυνθούν.

Ωστόσο τώρα είναι προφανές ότι η επιδημία από τους νέους σταδιακά επεκτάθηκε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμα. Και αυτή είναι η κύρια πηγή των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%. Αν και οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν πια τη μειοψηφία του πληθυσμού στις μεγάλες ηλικίες, αυτό το λιγότερο από 30% των μεγαλύτερων συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί αποτελεί την πηγή περισσότερο από 90% των ατόμων που καταλήγουν στο νοσοκομείο και της συντριπτικής πλειοψηφίας που καταλήγουν. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μη εμβολιασμένοι συμπολίτες μας είναι αυτοί που έχουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν σε διασωλήνωση και επίσης θα μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία.

Το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο, το ξέραμε, σημείωσε ο Κ. Μαγιορκίνης.  Κανένα εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο. Αλλά αν είσαι 70 ετών και κάνεις το εμβόλιο κερδίζεις 20 χρόνια. Ένας 70άρης εμβολιασμένος που θα έρθει σε επαφή με τον ιό έχει την ίδια πιθανότητα να νοσήσει βαριά με έναν 50άρη που δεν έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει σημαντικότερος λόγος για να εμβολιαστεί κάποιος είτε είναι 70άρης είτε 50άρης;

Πλέον συνειδητοποιούμε ότι ο ιός θα είναι μαζί μας για αρκετά χρόνια. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για έναν δύσκολο χειμώνα. Όσοι διστάζατε μέχρι στιγμής, τώρα είναι η στιγμή να κλείσετε το ραντεβού με το εμβόλιο. Αν κάνετε το εμβόλιό σας τώρα, θα έχετε την καλύτερη δυνατή ανοσία μέσα στο χειμώνα.

Πηγές:
Υπ.Υγείας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας