Το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη μετά από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει.
Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν το σχετικό αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου για την κατάργηση του claw back.
Συζητήθηκε διεξοδικά η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για το 2020 και το 2021.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την extra χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Π.Φ.Υ. ενόψει και της αυξημένης ζήτησης από τον ιδιωτικό τομέα σε υπηρεσίες υγείας, η οποία προκλήθηκε λόγω της COVID-19 και ενημέρωσε το Συντονιστικό Όργανο ότι θα επανέλθει σε σχέση με το ύψος της χρηματοδότησης.
Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής ελάττωσης του claw back έως και την κατάργησή του. Ο Υπουργός εξέφρασε τη θετική του γνώμη σε σχέση με το αίτημα αυτό και συμφωνήθηκε να εξεταστεί ο τρόπος μετάβασης.
Τέθηκε στο Υπουργό Υγείας και το ζήτημα της προκαταβολικής είσπραξης του claw back του 2021 και ζητήθηκε από τον Υπουργό να τεθεί σε αναστολή το μέτρο της προείσπραξης αυτών των ποσών. Ο Υπουργός είπε ότι θα επανεξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο και τον τρόπο που ίσως θα μπορούσε να τεθεί σε αναστολή το μέτρο αυτό.
Ακόμα, συζητήθηκε το θέμα της υποχρεωτικότητας διενέργειας rapid test από εμβολιασμένους συνοδούς των ασθενών στις μονάδες Π.Φ.Υ. και PCR από ανεμβολίαστους συνοδούς, γεγονός που είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί. Αναφορικά με το θέμα αυτό, ο Υπουργός είπε ότι θα επανεξετάσει την εφαρμογή του μέτρου αυτού.
Τέλος, ζητήθηκε η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που σχετίζονται με τη διάγνωση και τη διαχείριση της COVID-19. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή