Στη "σφράγιση" επιχειρήσεων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη ως κέντρα διενέργειας διαγνωστικών τεστ (rapid ή λήψη PCR) χωρίς να έχουν την σχετική αδειοδότηση προχωρά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, έπειτα από το "πράσινο φως" που έλαβε από το υπουργείο Υγείας, αλλά και από γνωμοδότηση καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ. "Ήδη προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση", ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Νίτσας, στη διάρκεια σύσκεψης των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, που συγκάλεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Ο κ. Νίτσας έκανε λόγο για διάφορα «μαγαζάκια» που άνοιξαν στη Θεσσαλονίκη και "διενεργούν rapid test χωρίς αδειοδότηση, χωρίς έλεγχο των ιατρικών παραγόμενων αποβλήτων, χωρίς έλεγχο αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι, χωρίς κανέναν έλεγχο", όπως είπε.

Ο Σύλλογος είχε καταγγείλει το φαινόμενο στον αρμόδιο εισαγγελέα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ πρόσφατα επενέβη η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Όπως έκανε γνωστό ο κ.Νίτσας, ύστερα από μεγάλη πίεση έχει στα χέρια του από την περασμένη εβδομάδα απάντηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, στο ερώτημα που είχε αποστείλει αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας παρόμοιων επιχειρήσεων και τη δικαιοδοσία ελέγχου. Η απάντηση του υπουργείου κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τη γνωμοδότηση που ζήτησε και πήρε ο Σύλλογος από τον καθηγητή Διοικητικού Δικαίου του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Γώγου: "Όλα τα καταστήματα τα οποία κάνουν RAPID ή λήψη PCR, πρέπει να έχουν αδειοδότηση από τον Ιατρικό Σύλλογο, ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όσα δεν έχουν, λειτουργούν παράνομα και ο Ιατρικός Σύλλογος θα διατάξει τη σφράγισή τους".

Στα μέσα Φεβρουαρίου είχε ανακοινωθεί από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ότι σε έλεγχο που έγινε σε δύο υποκαταστήματα εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαγνωστικών ελέγχων για την COVID-19 στη Θεσσαλονίκη διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων: λειτουργούσαν χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, οι εργαζόμενοι έκαναν rapid test στα "τυφλά", χωρίς έλεγχο ταυτοπροσωπίας, άτομα ασκούσαν νοσηλευτικές πράξης χωρίς να έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, τα τεστ δεν είχαν απαραίτητη σήμανση CE, ενώ τα μολυσματικά απόβλητα ήταν στο πεζοδρόμιο, εκτεθειμένα σε καιρικές συνθήκες, διερχόμενους πολίτες και αδέσποτα ζώα.

Η Έκθεση Ελέγχου που συντάχθηκε διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση, στον Ιατρικό Σύλλογο και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Να σταματήσει η διαρροή γιατρών στο εξωτερικό

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, που έγινε παρουσία της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, ο κ. Νίτσας εξέφρασε την ελπίδα πως τα τρία νομοσχέδια που ετοιμάζει το Υπουργείο θα βελτιώσουν την κατάσταση στον ΕΟΠΠΥ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στο ΕΣΥ. "Καλώ λοιπόν την ηγεσία του υπουργείου, οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις να έχουν πρωταγωνιστή τον νέο γιατρό" είπε προσθέτοντας πως "τα νέα πλάνα του υπουργείου πρέπει να έχουν πρωταγωνιστές τους συναδέλφους που έφυγαν στο εξωτερικό και οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού είναι περισσότεροι από 20.000! Επίσης να έχουν πρωταγωνιστές όσους σήμερα βρίσκονται ακόμη στην πατρίδα μας εργάζονται ή σπουδάζουν ώστε να παραμείνουν στον τόπο μας, με πρόνοια της πολιτείας, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος". 

Ζήτησε μόνιμες και …έξυπνες προσλήψεις, στοχευμένες εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες, με βελτίωση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών και των οικονομικών τους απολαβών, αλλιώς "θα κυνηγούμε την ουρά μας", όπως είπε.

Αναφέρθηκε σε επιστολή ειδικευόμενων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στην δερματολογική κλινική, στην οποία επισημαίνουν ότι στη διάρκεια της εκπαίδευσής τους καλούνται να κάνουν διαλογή, να θερμομετρούν ασθενείς στις γενικές εφημερίες και να τους συνοδεύουν μέχρι τα ΤΕΠ.

Επιστράτευση στο "πόδι", απλήρωτοι γιατροί

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ υποστήριξε πως η δεύτερη επιστράτευση γιατρών έγινε "στο πόδι" και υπενθύμισε τον χαρακτηρισμό "Βατερλό" που είχε χρησιμοποιήσει σε ανακοίνωσή του, ενώ έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση» των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥ γιατρών που πρέπει να μπει σε διαφορετική βάση συνεργασίας.

Κατήγγειλε ότι δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι αποφάσεις για τις αποζημιώσεις των γιατρών που ενίσχυσαν το ΕΣΥ, κάτι που χαρακτήρισε ως απαράδεκτο, ενώ αναφέρθηκε σε περίπτωση γιατρού που κόλλησε τον ιό μέσα στο νοσοκομείο στη διάρκεια εθελοντικής του συνδρομής στο ΕΣΥ και δεν πληρώθηκε για τις μέρες που έλλειψε, λόγω νόσησης. 

Δεν είμαστε χώρα του ανατολικού μπλοκ…

Σε ότι αφορά στο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ ο κ. Νίτσας μίλησε για λάθος προσέγγιση από το υπουργείο, στις τηλεδιασκέψεις με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επιτρέψουν με έμμεσο τρόπο, συνεργαζόμενους αναισθησιολόγους να συμμετέχουν σε εφημερίες νοσοκομείων. "Νομίζω ότι δεν είμαστε, και δε θέλουμε να γίνουμε ποτέ, χώρα του ανατολικού μπλοκ. Ο ιδιώτης γιατρός έχει τη δυνατότητα, εάν θέλει να συμβάλλει, αν θέλει να μη συμβάλλει. Έχει την υποχρέωση βέβαια και η πολιτεία, εάν έχει ανάγκες να τις καλύψει με προσωπικό το οποίο θα είναι μόνιμο. Πρέπει να δει η πολιτεία γιατί δεν έχουμε αναισθησιολόγους και γιατί φεύγουν από το ΕΣΥ. Πρέπει να ανακόψουμε τις παραιτήσεις, που... έρχονται στο ΕΣΥ, με κάθε τρόπο", είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]