Ανοικτό άφησε ο υπουργός Υγείας το ενδεχόμενο αλλαγών στο ιατρικό μισθολόγιο. Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ο Θάνος Πλεύρης είπε πως βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

"Θα μπει (σ.σ. το μισθολόγιο) σε συζήτηση με ρεαλιστικούς όρους και με δυνατότητες παράπλευρων εσόδων", φέρεται να ανέφερε, σύμφωνα με ενημέρωση από την παράταξη "Μέτωπο" των νοσοκομειακών γιατρών.

Σύμφωνα με τον β' αντιπρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Κώστα Λιβαδά, η συνάντηση ήταν απογοητευτική, καθώς δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση για το μισθολόγιο και την έγκαιρη αποπληρωμή των εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και την ειδική φορολόγηση τους.

Ο κ. Λιβαράς σημείωσε πως ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο προγραμματισμός για το 2022 είναι να προκηρυχθούν 700 θέσεις γιατρών, 4.000 νοσηλευτών και 910 θέσεων λοιπού προσωπικού.

Τόνισε δε ότι οι προκηρύξεις των θέσεων δεν θα βγαίνουν όλες μαζί, αλλά σταδιακά, ξεκινώντας από τις χαρακτηρισμένες άγονες περιοχές. Είπε πως δεν μπορεί να γίνει μονιμοποίηση, ούτε να δοθεί αυξημένη μοριοδότηση στους επικουρικούς γιατρούς. Συμπλήρωσε ότι πρόθεση του είναι να δοθεί παράταση και μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

Για την εφημερίες απάντησε ότι θα εξετάσει γιατί καθυστερεί η εκταμίευση του κονδυλίου του δεύτερου τριμήνου. Για την καθυστέρηση της πληρωμής των πρόσθετων εφημεριών δεν απάντησε.

Όσον αφορά το θέμα της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών με 20% και του αφορολογήτου των προσθέτων απάντησε ότι αυτό είναι ζήτημα της γενικότερης φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης και παρέπεμψε στην συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

Για το ωράριο, δεν απάντησε, ενώ για το ζήτημα της ιατρικής ευθύνης σημείωσε ότι είναι ο μόνος υπουργός Υγείας που απάλλαξε τους γιατρούς από κάθε ιατρική ευθύνη στην περίοδο της πανδημίας.

Ανεμβολίαστοι

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης φέρεται να είπε πως η κυβερνητική θέση είναι πως θα εκτιμηθεί η επιστροφή τους ανάλογα με τη εξέλιξη της πανδημίας. Τόνισε, πάντως, ότι δεν θα επιστρέψουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Για τους ειδικευόμενους γιατρούς είπε ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις ειδικότητας πριν το αγροτικό. Επίσης, θα θεσμοθετηθεί για τους τελειόφοιτους της Ιατρικής ένα εξάμηνο προϋπηρεσίας στα νοσοκομεία πριν το αγροτικό. Η διάταξη είναι υπό διαμόρφωση.

Για τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας, απάντησε ότι θα υπογράψει σύντομα την υπουργική Απόφαση που προβλέπεται από το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα για την κάλυψη των κενών από ιδιώτες που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Εκτός ατζέντας ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου για δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταγραφής της λίστας χειρουργείου και των εκτελεσμένων χειρουργείων, καθώς και πλατφόρμας καταγραφής των ραντεβού στα νοσοκομεία, ως μέτρο καταπολέμησης της καταστρατήγησης τους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024