Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο eLife,  και έγινε από το University of California, στο Ιrvine, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι η ασπιρίνη αλλάζει τον τρόπο που τα κύτταρα στον καρκίνο παχέος εντέρου εξελίσσονται με τον καιρό, καθιστώντας τα λιγότερο ικανά να επιζούν και να πολλαπλασιάζονται.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ασπιρίνη αλλάζει το ρυθμό γέννησης και θανάτου των καρκινικών κυττάρων παχέος εντέρου.

Συγκεκριμένα μειώνει το ρυθμό διαίρεσης των κυττάρων και αυξάνει το ρυθμό κυτταρικού θανάτου.

Η Natalia Komarova, καθηγήτρια Μαθηματικών, άρχισε την έρευνα εικάζοντας ότι η ασπιρίνη ενδεχομένως παίζει ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου στο παχύ έντερο, όπου η δύναμη της φυσικής επιλογής κυβερνά το αν ή όχι τα καρκινικά κύτταρα θα πολλαπλασιαστούν στο βαθμό που να γίνουν επιβλαβή ή θανατηφόρα.

Πίστευε ότι επιβραδυνόμενη ανάπτυξη του καρκίνου λόγω ασπιρίνης θα πρέπει να προκύπτει από επιβραδυνόμενη εξέλιξη των κυττάρων προς την κακοήθεια.

Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν ότι αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε να εξηγεί το επίπεδο προστασίας που φαίνεται στον ανθρώπινο πληθυσμό αρκετά καλά.

Με άλλα λόγια, δήλωσε η Μαθηματικός, το προβλεπόμενο μέγεθος συμφωνούσε με την προστατευτική επίδραση που φαίνεται στον ανθρώπινο πληθυσμό σε επιδημιολογικές έρευνες.

Το 2011, κλινική δοκιμή αποκάλυψε ότι λήψη 600 mg ασπιρίνης καθημερινά για 2 χρόνια συνδεόταν με 63% μείωση στην εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο σε ασθενείς με το σύνδρομο Lynch –κληρονομική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου όπως του παχέος εντέρου.

Πολλές άλλες έρευνες συμφωνούν με τα αποτελέσματα, αλλά καμία μέχρι τώρα δεν ερεύνησε πιθανή εξελικτική εξήγηση για τον λόγο που συμβαίνει αυτό.

Η Wodarz δήλωσε ότι το νέο μέρος είναι ότι η ασπιρίνη αλλάζει το εξελικτικό αποτέλεσμα στην καρκινογένεση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός κινδύνου η 21χρονη που μαχαιρώθηκε στην Ερμού
Πώς επηρεάζει η ομάδα αίματος την υγεία μας
Μεγάλη αύξηση των θανάτων λόγω αλκοόλ στις ΗΠΑ