Η έγκριση κυρίως των εμβολίων κατά του κορωνοιού, προσαρμοσμένων στις υπο-παραλλαγές της Όμικρον 4 και 5, χορηγήθηκε βάσει μιας μάλλον αδύναμης γενικά διαθέσιμης βάσης δεδομένων. Νέο προδημοσίευμα δίνει τώρα καινούργιες πληροφορίες σχετικά με την επαγόμενη ανοσολογική απόκριση του εμβολίου της Biontech σε ανθρώπους και ποντίκια.

Η παραλλαγή της SARS-CoV-2 Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της παρουσιάζουν έντονη ανοσολογική συμπεριφορά διαφυγής. Υπεύθυνες γι' αυτό είναι 25 από τις περισσότερες από 30 αντικαταστάσεις αμινοξέων εντός των γλυκοπρωτεϊνών αιχμής (S) στις παραλλαγές Omicron σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες S των άλλων ανησυχητικών παραλλαγών της SARS-CoV-2 (VOC). Έτσι, η ανοσολογική προστασία που έχει δημιουργηθεί μέσω εμβολιασμού ή μόλυνσης με παραλλαγές που δεν είναι Όμικρον περιορίζονται σημαντικά.

Για το λόγο αυτό, αναμενόταν επειγόντως η έγκριση προσαρμοσμένων εμβολίων.

Αυτό συνέβη πρόσφατα, αλλά σε μια αραιή βάση δεδομένων, προσιτή στο ευρύ κοινό. Αυτό το κενό πληροφόρησης καλύπτεται τώρα τουλάχιστον εν μέρει από μια μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ερευνητές στον διακομιστή προδημοσιεύσεων "BioRxiv", η οποία δημοσιεύθηκε από ερευνητές γύρω από τον δρ Alexander Muik από την εταιρεία BioMTech.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο τα εμβολιασμένα άτομα που είχαν αναρρώσει από μια λοίμωξη Όμικρον 4 και 5 ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό είτε με τη δισθενή είτε με τη μονοδύναμη προσαρμοσμένη έκδοση του εμβολίου Comirnaty® mRNA της Biontech.

Παρόμοιες μελέτες διεξήχθησαν σε εμβολιασμένα ή ανοσολογικά αναίμακτα ποντίκια.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι οι ανοσοποιητικοί οροί ατόμων που είχαν εμβολιαστεί τριπλά με εμβόλιο mRNA και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε λοίμωξη με Όμικρον 4 και 5 παρουσίασαν ευρεία και ισχυρή εξουδετερωτική δράση έναντι των παραλλαγών της Όμικρον 1, 2, 4 και 5.

Αυτή η ανοσολογική προστασία ήταν σημαντικά πιο έντονη από ό,τι σε ασθενείς που ανάρρωσαν από την επαναλαμβανόμενη λοίμωξη Όμικρον 1.

Σε ποντίκια που προ-ανοσοποιήθηκαν δύο φορές με το αρχικό Comirnaty, ο αναμνηστικός εμβολιασμός με το μονοδύναμο εμβόλιο προσαρμοσμένο σε O4/O5 οδήγησε στους υψηλότερους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των Όμικορν 4 και Όμικρον 5, υπογραμμίζοντας την πρόταση που έχει ήδη γίνει αρκετές φορές ότι ένα μονοδύναμο προσαρμοσμένο εμβόλιο μπορεί να είναι ανώτερο από ένα δισθενές.

Επιπλέον, οι τίτλοι αυτοί ήταν σημαντικά υψηλότεροι από εκείνους που προκλήθηκαν από έναν ενισχυτή προσαρμοσμένο στην Όμικρον 1 (μονοδύναμο ή δισθενή).

Έτσι, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε μια ειδική S-γλυκοπρωτεΐνη Όμικρον 4 και 5 σε ανθρώπους και ποντίκια μεσολαβεί στην εξουδετέρωση όλων των παραλλαγών και υποπαραλλαγών με ισχυρή προστασία έναντι όλων των κυκλοφορούντων σήμερα ή όλων των προηγουμένως επικρατούντων VOC.

Συνοψίζουν ότι τα δεδομένα που είναι τώρα διαθέσιμα βελτιώνουν την τρέχουσα κατανόηση των μηχανισμών ανοσολογικής διαφυγής της Όμικρον και τις επιδράσεις του εμβολιασμού στη διασταυρούμενη εξουδετέρωση των παραλλαγών και επιπλέον μπορούν να υποστηρίξουν την επιλογή στρατηγικών εμβολιασμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας