Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 70% τα φάρμακα που εμφανίζουν αρρυθμίες στην διάθεσή τους, δηλαδή διανέμονται σε λιγότερες ποσότητες από αυτές που ζητούν οι φαρμακαποθήκες για να διανείμουν στα φαρμακεία. Πέρυσι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μας λέει στέλεχος φαρμακαποθήκης που συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές του κλάδου, τα σκευάσματα με ελεγχόμενη διάθεση ήταν 400, ενώ φέτος το Σεπτέμβρη (την ίδια εβδομάδα) ήταν 710. Μιλάμε για άνοδο του 70%.
Σκευάσματα που είναι σχεδόν 100 % συνταγογραφούμενα και αντιπροσωπεύουν στην συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη με την οποία και συνομιλήσαμε το 35% των εσόδων που πραγματοποιεί. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις πηγές μας, σκευάσματα σε σταθερή έλλειψη (στοιχεία από τη πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου) ήταν 200 με την πλειονότητα αυτών να αφορούν φάρμακα με τιμή λιανικής κάτω από τα 10 ευρώ. Το θέμα λένε παράγοντες της αγοράς είναι ότι έχει επιδεινωθεί και ο χρόνος έλλειψης τους κατά ένα μήνα περίπου. Το 90% των ελλειπτικών μπορεί να απουσιάζουν από την αγορά ένα με ενάμιση μήνα και όλα τα υπόλοιπα λείπουν πάνω από τρίμηνο. 

Η κατηγοριοποίηση των ελλείψεων

Πρώτα και με διαφορά είναι τα φάρμακα για το Νευρικό Σύστημα. Αυτή η κατηγορία επί των συνολικών ελλείψεων αντιστοιχεί στο 38%. Και ακολουθούν τα φάρμακα για τις Λοιμώξεις που είναι 11,8%, τα Αιμοποιητικά 8,3%
Καρδιαγγειακό 8,3%, τα Δερματολογικά 5,9% και το Πεπτικό σύστημα 5,5%

Οι λόγοι των ελλείψεων πολλοί και δεν υπάρχει ένας αποδιοπομπαίος τράγος

Κάποιες εταιρείες ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε πρώτες ύλες αλλά και σε υλικά συσκευασίας, ενώ μερίδιο ευθύνης έχουν σαφώς και οι παράλληλες εξαγωγές. 
Την ίδια στιγμή, φημολογείται ότι μπαίνουν πλαφόν στις παραγγελίες, καθώς το κόστος της ενέργειας πλέον είναι μη διαχειρίσιμο. Οπως λέγεται πρόσφατα μεγάλη φαρμακαποθήκη ανέφερε ότι η αύξηση στο κόστος διάθεσης συγκριτικά με πέρυσι είναι της τάξεως του 38%, ενώ αν συμπεριληφθεί και το διαχειριστικό κόστος αποθήκευσης το κόστος φτάνει στο 53% και ξεπερνά συνολικά το 60% αν μιλάμε για διακίνηση σε νησιά.  

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι ήδη σε κάποια μεγάλα νησιά φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του ασθενή συνασπίζονται και προχωρούν στην έκδοση μιας παραγγελίας, έτσι ώστε να ξεπεράσουν τη σκόπελο του πλαφόν. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας