Την αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), προκαλεί η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια φροντίδα.

Η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε χθες να απορρίψει το νομοσχέδιο και να πραγματοποιήσει κυλιόμενες 24ωρες απεργίες τη Δευτέρα και την Τρίτη, 28 και 29 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης, το νομοσχέδιο ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

"Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα. Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα "τρέχουν" για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές.

Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων. Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν αποτελούν κοροϊδία, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαμε από το 2012, δεν ανταποκρίνονται στα όσα δικαιούμαστε με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται. Να αποσυρθεί τώρα από την κυβέρνηση".

Η ΕΙΝΑΠ προανήγγειλε 24ωρη απεργία στις 28 Νοεμβρίου, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή και συγκέντρωση στη Βουλή, νέα 24ωρη απεργία στις 29 Νοεμβρίου και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και ακόμη μία 24ωρη τηνν ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.