Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα (η οποία φέρει και την ευθύνη σύνταξης των αλλαγών), κάλεσε όλα τα κόμματα “να ψηφίσουν και να στηρίξουν” το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας “οπισθοδρομικούς” όσους το επικρίνουν.

“Στόχος μας είναι ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες και θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα”, είπε.

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου (δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα) και στο άρθρο 7 (πρόσληψη νοσοκομειακών γιατρών με καθεστώς μερικής απασχόλησης) πρόσθεσε:

“Δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα Υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν. Σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλον κόσμο, με ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία και άλλες δυνατότητες”.

Σημείωσε δε: “έχω πάει σε 102 νοσοκομεία και τις περισσότερες φορές κλαίω. Πάω στη Νίκαια και οι δομές είναι αδιανόητες. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία, πραγματικά οι συνθήκες και για την εργασία των υγειονομικών και για την νοσηλεία των πολιτών είναι απαράδεκτες για ένα κράτος ευρωπαϊκό, του 2022”.

Απαντώντας στους υγειονομικούς που αντιδρούν, είπε ότι οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις ασθενών της Ελλάδος "στηρίζουν τη δυνατότητα επιλογής στο εθνικό σύστημα Υγείας" και ότι στην πρόσφατη απεργία η συμμετοχή ήταν 3%.

Με το επιχείρημα ότι η αντιπολίτευση θέλει “επιστροφή στο 1983” παρενέβη και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Το είπε δε, διαδεχόμενος στο βήμα τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε υπενθυμίσει το “όχι” της ΝΔ “στην εμβληματική μεταρρύθμιση του Ανδρέα Παπανδρέου, με την υποστήριξη της Αριστεράς, το 1983”.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στα δύο επίμαχα άρθα, 7 και 10.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό