Παραμένουν τα προβλήματα με την επάρκεια "προσωπικών γιατρών" ειδικά στην Αττική. Το υπουργείο Υγείας "επιστρατεύει" και τους παθολόγους του ΕΣΥ, προκειμένου να γίνει δυνατή η εγγραφή του συνόλου των πολιτών.

Μέχρι σήμερα, παραμένουν ακάλυπτες 1,56 εκατομμύριο διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή σε προσωπικό γιατρό σε ολόκληρη τη χώρα και εξετάζονται επιπλέον κίνητρα, προκειμένου να δημιουργηθούν διαθέσιμες θέσεις και στο Λεκανοπέδιο.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το 15% έως 20% των παθολόγων της Αττικής κάνουν χρήση του δικαιώματος σύμβασης ως προσωπικοί γιατροί, με μικρότερο αριθμό εγγεγεγραμμένων πολιτών. Εκτίμησε πως εάν συμμετείχαν όλοι, θα είχε καλυφθεί η ζήτηση για εγγραφή από την πλευρά των πολιτών.

"Πολλοί από τους γιατρούς είναι επιφυλακτικοί και ανησυχούν μήπως επιβληθεί clawback (σ.σ. υποχρεωτική επιστροφή) στον ΕΟΠΥΥ", τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Ανακοίνωσε πως οι παθολόγοι από τα νοσοκομεία θα καλύψουν, σε μεγάλο βαθμό, το κενό. Όπως είπε, μέρος των προληπτικών εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά, στο πλαίσιο του προγράμματος "Σπύρος Δοξιάδης", θα καλυφθεί από προσωπικούς γιατρούς, στοιχείο το οποίο θα αποτελέσει ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο.

Σημείωσε πως τον Νοέμβριο έγιναν 1,1 εκατομμύριο ραντεβού μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού και ότι θα ενεργοποιηθούν περαιτέρω δυνατότητες για τους πολίτες, όπως η "πλατφόρμα παραπόνων".

Μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί στον θεσμό 4,67 εκατομμύρια πολίτες, 3.337 προσωπικοί γιατροί, από τους οποίους οι 2.227 προέρχονται από δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι 1.110 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα