Η λοίμωξη από κορωνοϊό αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά από αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ανάλυσης δεδομένων από περίπου 640.000 ασφαλισμένους στη Γερμανία, την οποία παρουσιάζει τώρα μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Δρέσδης.

Ο βαθμός στον οποίο η CoViD διαταράσσει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα έχει ερευνηθεί ελάχιστα μέχρι τώρα.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή δρ Jochen Schmitt από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Δρέσδης διερεύνησαν τώρα αυτή τη σχέση αναλύοντας απολογιστικά δεδομένα από τα έτη 2019 έως τον Ιούνιο του 2021 από 38,9 εκατ. άτομα με υποχρεωτική ασφάλιση υγείας από διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες υγείας.

Συνολικά, η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από 640.000 άτομα με επιβεβαιωμένη με PCR τεστ CoViD -19 το 2020, συμπεριλαμβανομένων 76.000 ατόμων με προϋπάρχουσα αυτοάνοση νόσο.

Από τους ασθενείς της CoViD - 19 που δεν είχαν προηγουμένως εμφανίσει αυτοάνοσο νόσημα, 6.489 εμφάνισαν για πρωτη φορά τέτοιο νόσημα.

Ασθενείς που είχαν μολυνθεί και τρεις μη μολυσμένοι ασθενείς με παρόμοια χαρακτηριστικά συγκρίθηκαν για 41 προκαθορισμένα νοσήματα.

Ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ήταν ότι τα άτομα που δεν είχαν προηγουμένως εμφανίσει αυτοάνοσο νόσημα είχαν 43% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια τέτοια ασθένεια.

Σε ασθενείς που είχαν ήδη ένα αυτοάνοσο νόσημα, η λοίμωξη από SARS-CoV-2 συσχετίστηκε με 23% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μιας άλλης αυτοάνοσης ασθένειας.

Συνολικά, η επίπτωση στην ομάδα CοViD-19 ήταν 15,05 αυτοάνοσες διαγνώσεις ανά 1.000 ασφαλιστικά έτη και 10,55 διαγνώσεις ανά 1.000 ασφαλιστικά έτη στην ομάδα ελέγχου.

"Σε όλες τις ομάδες ηλικίας και φύλου, τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίστηκαν σημαντικά συχνότερα κατά την περίοδο μετά τη λοίμωξη", διευκρινίζει ο Schmitt σε σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρήθηκε επίσης για κοινές ασθένειες όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σύνδρομο Sjörgen. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη για τις ασθένειες αγγειίτιδας, δηλαδή τις φλεγμονές των αιμοφόρων αγγείων, όπως η νόσος Wegner, η νόσος Behçet ή η Arteriitis temporalis. Για το σύνδρομο Guillain-Barré, ο κίνδυνος υπερδιπλασιάστηκε.

Τα μολυσμένα άτομα με πιο σοβαρή εξέλιξη της CoViD είχαν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο. Δεδομένου ότι ελήφθησαν υπόψη μόνο οι λοιμώξεις από το 2020, τα αποτελέσματα αναφέρονται μόνο σε ανεμβολίαστα προσβεβλημένα άτομα που είχαν αποδεδειγμένη λοίμωξη κορωνοιού με τον ιό άγριου τύπου.

Αντίστοιχα ευρήματα για άλλες παραλλαγές του ιού και για εμβολιασμένα άτομα δεν υπάρχουν προς το παρόν.

Η μελέτη αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Robert Koch και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της CoViD-19. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο λίγες ενδείξεις αυτοάνοσων ασθενειών ως αποτέλεσμα των λοιμώξεων από κορωνοιό, αναφέρει η ομάδα.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε την συνάφεια μεταξύ της CoViD-19 και αυτών των ασθενειών, λέει ο Schmitt. "Οι μελλοντικές αναλύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στις χρόνιες ασθένειες που προέκυψαν κατά την πανδημία".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό