Μια γυναίκα 27 ετών προσέρχεται στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία της ΩΡΛ κλινικής σε μέρα γενικής εφημερίας, γιατί ξαφνικά έχασε την ακοή από το αριστερό της αυτί, από το οποίο ακούει κάτι που μοιάζει με ήχο τζιτζικιών.

Νεογνό αγόρι, 20 ημερών, προσκομίζεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών από τους γονείς του λόγω δυσκολίας στην αναπνοή.

Ένας άνδρας προσέρχεται σε αγροτικό ιατρείο, όπου ασκείτε υπηρεσία υπαίθρου, και ζητά να εξεταστεί για AIDS, επειδή είχε μια περιστασιακή επαφή χωρίς προφύλαξη με μια άγνωστη γυναίκα.

Είναι τρία από τα εκατοντάδες σενάρια που θα συναντήσουν οι φοιτητές ιατρικής στην καινοτόμα πλατφόρμα εικονικών ασθενών (Mobile Virtual Patients) στην κινητή τους συσκευή (κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ). Μέσα σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε εναλλακτικές απαντήσεις, με βάση όσα έχουν διδαχτεί στο αμφιθέατρο. Κάθε απάντησή τους θα τους οδηγήσει στο επόμενο βήμα, και μέσα από τα διαφορετικά στάδια της διαδικασίας θα επιχειρήσουν να παράσχουν την κατάλληλη ψηφιακή ιατρική «φροντίδα» στους εικονικούς ασθενείς τους.

Η πλατφόρμα, ειδικά σχεδιασμένη για πλοήγηση από φορητές ψηφιακές συσκευές, δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και είναι διαθέσιμη στα καταστήματα ψηφιακών εφαρμογών.

Μέσα από ένα σύγχρονο ψηφιοποιημένο περιβάλλον αντιμετώπισης διαφόρων περιστατικών, η εφαρμογή έχει σκοπό να παράσχει στους φοιτητές μια εύχρηστη πρόσβαση σε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς, λειτουργώντας συμπληρωματικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρεται στους φοιτητές του ΑΠΘ ένα εργαλείο το οποίο είναι διαθέσιμο συνεχώς και μπορεί να προσφέρει παράλληλα πολύτιμη πληροφορία και γνώση.

"Πρόκειται για μια πρωτοβουλία βασισμένη στη σύγχρονη τάση η οποία αφορά στη μάθηση βασισμένη στη χρήση φορητών συσκευών και προωθεί την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης", αναφέρει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης.

"Η διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της ιατρικής εκπαίδευσης αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Σχολής μας", αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα στην εφαρμογή ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, καθηγητής Χειρουργικής, Κυριάκος Αναστασιάδης και προσθέτει: "ελπίζω και εύχομαι η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει μια πιλοτική δράση επέκτασης της ψηφιοποιημένης εκπαίδευσης στη Σχολή μας σε αντίστοιχα πεδία".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με εμφάνιση ψωρίασης [μελέτη]
Η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για παιδιά και εφήβους [μελέτη]
Ακόμα και 10 λεπτά στη φύση βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]