Ορατός είναι ο κίνδυνος να κλείσει το κυτταρολογικό εργαστήριο του Κρατικού Νίκαιας, εξαιτίας της επικείμενης συνταξιοδότησης του μοναδικού γιατρού.

Αυτό επισημαίνεται σε επιστολή που έστειλε σήμερα το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προς τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Στην επιστολή σημειώνεται πως η ΕΙΝΑΠ ενημερώθηκε για την απειλή κλεισίματος του κυτταρολογικού εργαστηρίου, καθώς αποχωρεί στις 30 Ιουνίου ο μοναδικός μόνιμος ιατρός με συνταξιοδότηση.

Το τμήμα θα μείνει με 2 επικουρικές επιμελήτριες (των οποίων οι συμβάσεις εργασίας λήγουν εντός του έτους), 1 ειδικευόμενη και 3 μόνιμες βιοτεχνολόγους.

Στην επιστολή της ΕΙΝΑΠ αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"Καθημερινά το εργαστήριο αναλαμβάνει και διαγιγνώσκει τεράστιο εύρος δειγμάτων, τόσο από νοσηλευόμενους ασθενείς όσο και από ασθενείς εξωτερικών ιατρείων (δείγματα από βρογχοσκοπήσεις πνεύμονα, από πάγκρεας, ουροδόχο κύστη - ουροποιητικό σύστημα - (εξετάσεις ούρων), από μαστό, από παρακεντήσεις θυρεοειδούς αδένα, και σιελογόνων αδένων, λεμφαδένες, πλευριτικά /περικαρδιακά/ περιτοναϊκά υγρά, νευρολογικά / νευροχειρουργικά δείγματα, γυναικολογικά υλικά (τεστ Παπ).

Η εξέταση των παραπάνω δειγμάτων από τον κυτταρολόγο είναι απαραίτητη στην προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου αλλά και άλλων παθήσεων και επιπλέον συμβάλλει στο σχεδιασμό της θεραπείας και στην παρακολούθηση της πορείας νόσου των ασθενών, ιδίως των καρκινοπαθών.

Ειδικότερα, τα τεστ Παπανικολάου που αναλαμβάνει το εργαστήριο, δεν προέρχονται μόνο από περιστατικά του νοσοκομείου, αλλά και από ασθενείς γυναίκες από το νοσοκομείο 'Αγία Βαρβάρα', από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής και από το Νοσοκομείο Γυναικείων Καταστημάτων Κράτησης - Κορυδαλλός.

Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν νοείται χωρίς την εξέταση τεστ Παπ. Γι’ αυτό και το νοσοκομείο της Νίκαιας δεν γίνεται να αφήσει ακάλυπτες τόσες ασθενείς χωρίς να διενεργείται η ζωτική αυτή εξέταση.

Είναι προφανές ότι η λειτουργία του Κυτταρολογικού πρέπει να συνεχιστεί για την έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου και πληθώρας άλλων νοσημάτων.

Με το ενδεχόμενο να κλείσει το εργαστήριο απειλείται ξεκάθαρα η υγεία των ασθενών σε ένα τριτοβάθμιο Νοσοκομείο με μεγάλο αριθμό κλινών - κλινικών, που
εξυπηρετεί καθημερινά τεράστιο αριθμό και εύρος περιστατικών.

Μοναδική λύση σε όλα αυτά είναι η άμεση πρόσληψη μόνιμων ιατρών στο κυτταρολογικό της Νίκαιας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]
Πώς σχετίζεται το ασβέστιο στο πρωινό ή στο δείπνο με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου [μελέτη]