Η υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα εξαντλητικά ωράρια συνεχούς εργασίας και εφημεριών καθώς και οι ανεπάρκειες των υποδομών στο εργασιακό περιβάλλον είναι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικευόμενοι και οι νέοι γιατροί σήμερα. Προκειμένου να αποτυπωθούν με σαφήνεια όλες οι παθογένειες, ελλείψεις, παραλείψεις και καθημερινές δυσχέρειες στο έργο τους, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα, η Γραμματεία Νέων Ιατρών του συλλόγου διοργάνωσε συνάντηση-συζήτηση με τη συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων των ειδικευόμενων στα επιστημονικά συμβούλια των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. 

Ο πρόεδρος Νίκος Νίτσας, ο γενικός γραμματέας Νίκος Μπάτζιος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Χρήστος Μπάκας και ο ειδικός γραμματέας Νέων Γιατρών Κωνσταντίνος Λάλλας του ΙΣΘ άκουσαν και κατέγραψαν τους προβληματισμούς των συναδέλφων τους σχετικά με θέματα όπως η έλλειψη ή η μη τήρηση βιβλιαρίου εκπαίδευσης (log-book) κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, οι κατά περίπτωση κακοσυντηρημένες κτιριακές εγκαταστάσεις των δημοσίων δομών υγείας, η έλλειψη χώρων ανάπαυσης στις εφημερίες, οι κενές θέσεις σε κάποιες ειδικότητες και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην πλήρωσή τους, η ανισοκατανομή των ειδικευομένων στα έτη ειδικότητας (που επήλθε λόγω ενιαίας τοποθέτησης) και επιπλέον οι χαμηλές οικονομικές απολαβές ή η… αμισθία σε περίπτωση αλλαγής ειδικότητας.

Οι θέσεις των νέων ιατρών θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο προσεχώς από τον ΙΣΘ ενώ επίκεινται διερεύνηση κι άλλων ζητημάτων που τους απασχολούν, με χρήση σχετικών ερωτηματολογίων στο σύνολο των ειδικευομένων και στη συνέχεια προγραμματισμός διεκδικητικών δράσεων προκειμένου να βρεθούν λύσεις. Να θυμίσουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δια του προέδρου του Νίκου Νίτσα έχει τονίσει επανειλημμένα ότι «η υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε ένα σύγχρονο και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, συνιστά εχέγγυο προοπτικής για τον νέο γιατρό αλλά και τη δημόσια υγεία και αποτελεί βασικό μέλημα του συλλόγου».

Πριν από ένα χρόνο περίπου ο ΙΣΘ είχε δώσει και πάλι το λόγο στους ειδικευόμενους ώστε τα προβλήματα τους να μπουν στην ατζέντα της πολιτείας και των συναρμοδίων υπουργείων (δείτε εδώ). Όπως τόνισε ο πρόεδρος  Νίκος Νίτσας ο σύλλογος που συμπληρώνει εκατό χρόνια λειτουργίας επενδύει στο μέλλον διότι ο γιατρός ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη
Νέα μορφή mpox με ευκολότερη μετάδοση εντοπίστηκε στο Κογκό