Απάντηση στα στοιχεία που δόθηκαν από την κυβέρνηση, έπειτα από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση στην αποζημίωση της εφημερίας, έδωσε η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας διευκρινίζεται πως:

Με βάση τις εξαγγελίες - η ωριαία αποζημίωση της εφημερίας μετά τις αυξήσεις θα κυμαίνεται από 5,48 ευρώ για τον ειδικευόμενο έως 8,42 ευρώ για τον διευθυντή ΕΣΥ.

Για παράδειγμα, διευθυντής Α' ζώνης εφημέρευσης, λαμβάβει τώρα 585 ευρώ καθαρά για 3 ενεργές + 3 ετοιμότητες, δηλαδή 83 ώρες με την αντιστοίχιση δηλαδή 7 ευρώ την ώρα. Με την "αύξηση" Μητσοτάκη λαμβάνει 702 ευρώ καθαρά 8,4 ευρώ την ώρα.

Μάλιστα, αν δεν γίνει συνοδή ρύθμιση για αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών - όπως απαιτούν οι γιατροί εδώ και χρόνια - η όποια μηδαμινή αύξηση θα μείνει κενό γράμμα γιατί η εφορία θα την πάρει πίσω την επόμενη χρονιά με την εκκαθάριση.

Όσο για τον τριπλασιασμό του επιδόματος προσέλκυσης και παραμονής στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές, διατηρείται το χαρακτηριστικό (αθλιότητα τη χαρακτηρίζουν οι γιατροί) να χορηγείται με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983! Δηλαδή, το μηνιαίο επίδομα αγόνου διαμορφώνεται από τα 11,40 ευρώ στα 44,20 ευρώ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"Η πρόκληση της κυβέρνησης σε βάρος μας είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση έδωσε αύξηση πάνω από 50% στους μισθούς των διοικητών, συν 20% ευρώ μπόνους για να τρέξουν γρήγορα τα σχέδιά τους για την πλήρη μετατροπή των δημόσιων μονάδων υγείας σε Ανώνυμες Εταιρίες.

Γνωρίζουμε ότι ακόμη κι αυτή η μηδαμινή αύξηση βάσει της "δέσμευσης" του Υπουργού Υγείας στη συνάντηση με την Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ στις 7/11, δε θα είχε υλοποιηθεί αν δεν είχε μεσολαβήσει η 48ωρη απεργία στις 29-30/11. Όμως ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα με ψίχουλα. Η 48ωρη απεργία ήταν η αρχή.

Δε μας αφορά η διατήρηση 'της δημοσιονομικής σταθερότητας' και 'της επενδυτικής βαθμίδας'. Αυτοί που κόπτονται είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι όμιλοι στους οποίους η κυβέρνηση χαρίζει 8,5 δισ. συν 3,6 δισ. επιδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης, την ώρα που διαθέτει μόλις 50 εκ. ευρώ επιπλέον για τις εφημερίες των γιατρών".

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε νέο γύρο συνελεύσεων, κλιμακώνοντας με νέα απεργιακή κινητοποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη