Πολλοί γιατροί δίνουν ελάχιστη σημασία στις απόψεις των ασθενών κατά τη διάγνωση, μια πρακτική που μπορεί να χρειάζεται επανεκτίμηση, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Η έρευνα, που διεξήχθη από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του King's College του Λονδίνου, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι κλινικοί γιατροί εκτιμούν διαφορετικούς τύπους στοιχείων όταν κάνουν διαγνώσεις. Παραδόξως, μόνο το 4% των γιατρών που συμμετείχαν στην έρευνα θεώρησαν τις αυτοαξιολογήσεις των ασθενών ως μία από τις τρεις κορυφαίες πολύτιμες πηγές ενδείξεων, από τους 13 τύπους.

Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε μια προκατάληψη του φύλου στη διάγνωση. Οι γυναίκες ασθενείς ενημερώνονταν συχνότερα ότι ψυχικοί παράγοντες, όπως το άγχος, προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους. Επιπλέον, οι άνδρες κλινικοί γιατροί ήταν πιο πιθανό να υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς υπερέβαλλαν τα συμπτώματά τους.

Ένας ασθενής που ρωτήθηκε στη μελέτη εξέφρασε ότι το αίσθημα δυσπιστίας και περιφρόνησης από τον γιατρό του δημιούργησε ένα «πολύ ανασφαλές περιβάλλον». Αυτό το συναίσθημα υπογραμμίζει την ανάγκη για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να εξελιχθούν πέρα ​​από την ξεπερασμένη «πατερναλιστική» νοοτροπία του «ο γιατρός ξέρει καλύτερα» και να αρχίσουν να εκτιμούν τις απόψεις των ασθενών.

Η μελέτη περιλάμβανε από χίλιους γιατρούς και ασθενείς και επικεντρώθηκε στον νευροψυχιατρικό λύκο ως παράδειγμα. Είναι μια δύσκολη ασθένεια στη διάγνωση και η έρευνα αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο οι κλινικοί γιατροί ζυγίζουν 13 διαφορετικούς τύπους στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων σαρώσεων εγκεφάλου, παρατηρήσεων από την οικογένεια και τους φίλους και τις αυτοαξιολογήσεις των ασθενών. Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς ανέφεραν ότι οι γιατροί τους σπάνια ζητούσαν τις αξιολογήσεις της νόσου τους, αν και ορισμένοι ασθενείς είχαν θετικές εμπειρίες, με τους γιατρούς να εκτιμούν τις απόψεις τους.

Οι περισσότεροι γιατροί βαθμολόγησαν τις αξιολογήσεις τους ως τις υψηλότερες, παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκαν αβεβαιότητα στη διάγνωση συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλοι, παραισθήσεις και κατάθλιψη. Αυτά τα «νευροψυχιατρικά» συμπτώματα, που συχνά διαγιγνώσκονται εσφαλμένα, μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής και πρόωρο θάνατο.

Η μελέτη υπογραμμίζει την εμπειρία ενός ασθενούς να αισθάνεται «εξευτελισμένος» από τη δυσπιστία του γιατρού του. Ο ασθενής τόνισε τον κίνδυνο αγνόησης της γνώσης των ασθενών για το σώμα τους.

Ενώ ορισμένοι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, ιδιαίτερα οι νοσηλευτές και οι ψυχίατροι, εκτιμούν ιδιαίτερα τις απόψεις των ασθενών, η μελέτη υποδηλώνει μια ευρύτερη ανάγκη για αλλαγή προσέγγισης.

«Είναι καιρός να περάσουμε από το πατερναλιστικό και συχνά επικίνδυνο «γιατρός ξέρει καλύτερα» σε μια πιο ισότιμη σχέση όπου οι ασθενείς με βιωμένη εμπειρία και οι γιατροί με μαθημένες εμπειρίες εργάζονται πιο συνεργατικά», λέει η Sue Farrington, Συμπρόεδρος του Η Συμμαχία Σπάνιων Αυτοάνοσων Ρευματικών Νόσων, σε μια ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης.

Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι τα προσωπικά χαρακτηριστικά, όπως η εθνικότητα και το φύλο, μερικές φορές επηρεάζουν τις διαγνώσεις. Στις γυναίκες ασθενείς, για παράδειγμα, συχνά έλεγαν ότι τα συμπτώματά τους ήταν ψυχοσωματικά.

«Είναι απίστευτα σημαντικό να ακούμε και να εκτιμούμε τις γνώσεις των ασθενών και τις δικές τους ερμηνείες των συμπτωμάτων τους, ιδιαίτερα εκείνων με μακροχρόνιες ασθένειες – σε τελική ανάλυση, αυτοί είναι οι άνθρωποι που ξέρουν πώς είναι να ζεις με την κατάστασή τους», προσθέτει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Melanie Sloan.«Αλλά πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι οι κλινικοί γιατροί έχουν το χρόνο να διερευνήσουν πλήρως τα συμπτώματα κάθε ασθενούς, κάτι που αποτελεί πρόκληση εντός των περιορισμών των σημερινών συστημάτων υγείας».

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι οι ασθενείς μπορεί μερικές φορές να παρερμηνεύουν τα συμπτώματά τους, αλλά υποστηρίζουν τα οφέλη της ενσωμάτωσης των γνώσεων των ασθενών στις διαγνωστικές αποφάσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για καταστάσεις όπως ο νευροψυχιατρικός λύκος, όπου οι διαγνωστικές εξετάσεις συχνά παρέχουν περιορισμένες πληροφορίες.

«Κανένας άνθρωπος δεν θα είναι πάντα σε θέση να εντοπίσει με ακρίβεια την αιτία των συμπτωμάτων και οι ασθενείς και οι κλινικοί ιατροί μπορεί να το κάνουν λάθος», καταλήγει ο Δρ Τομ Πόλακ, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά ο συνδυασμός και η εκτίμηση και των δύο απόψεων, ειδικά όταν τα διαγνωστικά τεστ δεν είναι αρκετά προηγμένα για να ανιχνεύουν πάντα αυτές τις ασθένειες, μπορεί να μειώσει τις λανθασμένες διαγνώσεις και να βελτιώσει τις σχέσεις ιατρού και ασθενών, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη διαφάνεια στην αναφορά συμπτωμάτων».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Rheumatology.

Πηγές:
Rheumatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου