Ανασφαλή προγράμματα εφημέρευσης στις δύο νοσηλευτικές μονάδες του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σε σημερινή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που μαστίζουν τις νοσοκομειακές μονάδες Σπάρτης και Μολάων.

Αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

"Μετά τις αναφορές των γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικών), που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας της Λακωνίας, πως αναγκάζονται με εντολές της 6ης ΥΠΕ να εγκαταλείπουν τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία για να εφημερεύουν στο νοσοκομείο Σπάρτης (μάλιστα συχνά μόνοι τους χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού), έχουμε άλλη μια καταγγελία από τους συναδέλφους της Νοσοκομειακής Μονάδας Μολάων για την συνεχιζόμενη ιατρική υποστελέχωση και για τα ανασφαλή προγράμματα εφημέρευσης".

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζει "πραγματικά εξοργιστικό" το ότι στη χώρα μας - εν έτει 2024 - αποτελεί πραγματικά θέμα τύχης για τον πληθυσμό της περιοχής το αν θα τύχει να εφημερεύει αναισθησιολόγος, χειρουργός, ορθοπαιδικός, καρδιολόγος ή (ακόμα και) παθολόγος την μέρα της οξείας νόσησης ή του σοβαρού τραυματισμού. Τονίζει, δε, πως κυριολεκτικά εδώ ισχύει το "από τύχη ζούμε".

Όπως τονίζει, αντί προσλήψεων (επιτέλους) μόνιμων ειδικευμένων γιατρών, οι διοικήσεις της 6ης ΥΠΕ και του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας συνεχίζουν επί χρόνια την επικίνδυνη για ασθενείς και γιατρούς τακτική του "κουκουλώματος" των τραγικών ελλείψεων με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομείο και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

"Επιτέλους λοιπόν πρέπει να μπει ένα τέλος. Οι κάτοικοι της Λακωνίας και όλων των περιοχών της χώρας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού", υπογραμμίζουν οι γιατροί, για να σημειώσουν:

"Απαιτούμε την κάλυψη όλων των κενών με προκηρύξεις θέσεων και προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών. Απαιτούμε να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες και τα κουκουλώματα. Τονίζουμε πως θα κάνουμε χρήση όλων των συνδικαλιστικών και νομικών μέσων στο πλευρό των συναδέλφων υγειονομικών και των κατοίκων".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου