Η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) στηρίζει τη στάση εργασίας των ιατρών ΕΣΥ της Θεσσαλίας, την Τετάρτη, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, καθώς και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ στη 1 το μεσημέρι.

Θέμα της κινητοποίησης είναι η μετατροπή των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας σε σταθμούς διακομιδών του ΕΚΑΒ και τα οξυμμένα προβλήματα των νοσοκομείων.

Σε ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"Καταγγέλλουμε την  πρακτική της 5ης ΥΠΕ να μετατρέπει τα Κέντρα Υγείας σε σταθμό διακομιδών ασθενών, εφαρμόζοντας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά ορεινές και νησιωτικές περιοχές σε Κέντρα Υγείας στο κέντρο της Ελλάδας που δεν ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το σοβαρότατο θέμα της ασφαλούς διακομιδής ασθενών με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας. Μετακυλίει το βάρος της διακομιδής των ασθενών από το ΕΚΑΒ στο υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας που είναι ήδη υποστελεχωμένα, αναθέτοντας  τους αλλότρια καθήκοντα, υποβαθμίζει περαιτέρω την λειτουργία των Κ.Υ και εκθέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους  περιφερειακών δήμων αντιμετωπίζοντάς τους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Είναι διεθνώς τεκμηριωμένο ότι η ασφαλής διακομιδή των ασθενών με το ΕΚΑΒ πραγματοποιείται με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ – διασώστες και την συνοδεία ιατρού όπου κρίνεται  απαραίτητο. Η πρόχειρη και επιπόλαιη αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ με μετακίνηση οδηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και προκηρύξεις διορισμού απλών οδηγών και όχι διασωστών, υποβιβάζει το πρωτόκολλο διακομιδών ασθενών και γυρίζει την υγεία 40 χρόνια πίσω όταν τις μεταφορές ασθενών τις έκανε ένας απλός οδηγός.

Η 5η ΥΠΕ αναγκάζει τους γιατρούς και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό των Κ.Υ, να εγκαταλείψουν την θέση και την εφημερία τους χρησιμοποιώντας τους ως συμ-πληρώματα στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αδιαφορώντας για την υποβάθμιση και αποδυνάμωση της υγειονομικής κάλυψης κάθε περιοχής. Αυτό προκαλεί επικίνδυνες καταστάσεις τόσο στη εφημερία των Κ.Υ, όσο και στην ασφαλή διακομιδή - μεταφορά των ασθενών.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση ανάκληση της απόφασης.
  • Την ανάληψη από το ΕΚΑΒ της εξ ορισμού ευθύνης διακομιδής προς όφελος των ασθενών.
  • Την 24ωρη κάλυψη με πληρώματα - διασώστες του ΕΚΑΒ όλων των Κ.Υ της Θεσσαλίας.
  • Την απόσυρση της διάταξης που εμπλέκει πυροσβέστες, στρατιωτικούς, υπαλλήλους ΟΤΑ και απλούς οδηγούς στην διακομιδή ασθενών.
  • Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του ΕΚΑΒ και την κάλυψη τους με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Την προκήρυξη των κενών θέσεων Ιατρών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο