Τροπολογία με την οποία θα μπορέσουν να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα περίπου 100.000 μη μισθωτοί με μικρές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, που ξεκινούν από κάποια λεπτά του ευρώ και φθάνουν έως και 100 ευρώ, αναμένεται να καταθέσει το συντομότερο δυνατό το υπουργείο Εργασίας.

Και αυτό γιατί στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις ασφαλισμένων που μένουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, χωρίς τις περισσότερες φορές και οι ίδιοι να γνωρίζουν το γιατί. Το σύστημα τούς εμφανίζει ανασφάλιστους, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν έχουν οφειλές προς τον Φορέα.

Άμεση τροπολογία

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν στον ΕΦΚΑ, πρόκειται κυρίως για μικροποσά της τάξης των κάποιων ευρώ, από τόκους υπερημερίας λόγω μικρής καθυστέρησης στην καταβολή των εισφορών που δεν το αντιλήφθηκαν οι ενδιαφερόμενοι ή από κάποιες αλλαγές που έγιναν στις ταυτότητες πληρωμών, με αποτέλεσμα το σύστημα να τους εμφανίζει ανασφάλιστους.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, μετά από συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ, δήλωσε πως προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη για τη λήψη ασφαλιστικής αλλά και φορολογικής ενημερότητας. Έτσι, για ποσά κάτω από ένα ορισμένο ποσό, πιθανότατα τα 100 ευρώ, ακόμα και αν υπάρχει χρέος, θα παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα.

Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ως τροπολογία, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες περιπτώσεις μη μισθωτών που έχουν χάσει το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις εκτός των ιατρών του ΕΣΥ.

Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες, με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και του Διοικητή του Φορέα, Αλέξανδρου Βαρβέρη, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την ενεργοποίηση της ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση). Έτσι, προβλέπεται η δυνατότητα, οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικώς για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας, και να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

Παράλληλα, συστάθηκε ειδική ομάδα έργου, με στόχο να επεξεργάζεται τα αιτήματα για ασφαλιστική ικανότητα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας "Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών".

Αλλά και η προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, που μέχρι πρότινος διενεργούνταν μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως, κάθε βδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ έως την 6η Μαρτίου, ενώ όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου έως και σήμερα, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της εβδομάδας.

Νέα ψηφιακή υπηρεσία

Με βάση τη νέα ψηφιακή υπηρεσία που ενεργοποιήθηκε χθες, πλέον, για την παρακολούθηση και διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (όχι μόνο των μη μισθωτών αλλά του συνόλου των ασφαλισμένων), δεν θα απαιτείται διακριτή πιστοποίηση ή σύνδεση ανά μητρώο οφειλέτη.

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου