Μορφή χιονιστιβάδας έχουν πάρει τα περιστατικά επιθέσεων εναντίον υγειονομικών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει πως τα ξημερώματα της Δευτέρας, γιατρός δέχτηκε απρόκλητη επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο στη διάρκεια της εφημερίας του "Ελπίς".

Όπως αναφέρει, ο δράστης έφυγε, πριν φτάσει το περιπολικό, αλλά κρατήθηκε η συνοδός από εργαζόμενους και παραδόθηκε στους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, οι βιαιοπραγίες σε βάρος υγειονομικού προσωπικού αυξάνονται: "Καθημερινά, δεχόμαστε καταγγελίες για βίαιες και απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού από ασθενείς και συνοδούς", σημειώνει.

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως, παρά τις αλλαγές στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα, δεν υπήρξε βελτίωση, αλλά επιδείνωση. Με τη συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται ποινή φυλάκισης άνω του ενός έτους σε όποιον εισέρχεται σε υγειονομικό χώρο και προκαλεί επεισόδια και πάνω από δύο έτη σε όποιον βιαιοπραγεί σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού.

Σημειώνει πως, σε πολλές περιπτώσεις, οι διοικήσεις αρνούνται και κάνουν μηνύσεις σε βάρος των δραστών, αν και με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αυτό επιβάλλεται.

Ζητούν να υποβάλουν μηνύσεις τα θύματα των επιθέσεων, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς φοβούνται τα έξοδα και τη στοχοποίηση.

"Θα πρέπει να γίνει αυστηρή σύσταση στις διοικήσεις των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ από τον υπουργό Υγείας να υποβάλλουν μηνύσεις στους δράστες", υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να συμπληρώσει:

"Θα πρέπει να αυξηθούν  οι φύλακες των νοσοκομείων. Δεν μπορεί ένας φύλακας απόγευμα και νύχτα να φυλάξει επαρκώς ένα τεράστιο νοσοκομείο. Ειδικά όταν εφημερεύει και είναι ανοικτό. Σε πολλά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη. Παράλληλα η αστυνομία θα πρέπει να κάνει συχνές περιπολίες γύρω από τα νοσοκομεία".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη