Ορισμένοι συνδυασμοί τροφών, όπως το ψάρι, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Neurology’ ανακάλυψε επίσης σχέση μεταξύ του μειωμένου κινδύνου για Alzheimer και της κατανάλωσης λιγότερων γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλά λιπαρά, κόκκινου κρέατος, οργανικού κρέατος και βούτυρου.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia παρατήρησαν 2.148 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω που δεν έπασχαν από Alzheimer.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για τη διατροφή τους και αξιολογήθηκαν για ανάπτυξη Alzheimer κάθε 1,5 χρόνο σε διάστημα 4 ετών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας 253 συμμετέχοντες εμφάνισαν τη νόσο.
Μεταξύ των τροφών που σχετίζονται με το μειωμένο κίνδυνο για Alzheimer περιλαμβάνονται το ντρέσιγκ, οι ξηροί καρποί, το ψάρι, οι ντομάτες, τα πουλερικά, τα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Η μείωση της πρόσληψης γαλακτοκομικών με υψηλά λιπαρά, κόκκινου κρέατος, οργανικού κρέατος και βουτύρου επίσης σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα ευρήματα στηρίζουν την περαιτέρω διερεύνηση των διατροφικών συνδυασμών και της διατροφικής συμπεριφοράς στην πρόληψη της νόσου.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι προηγούμενες έρευνες σχετικά με την επίδραση των ουσιών των τροφών στη νόσο Alzheimer είναι μεικτές, μερικώς επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι συνδυάζουν στα γεύματά τους ευρεία γκάμα προϊόντων και ουσιών που πιθανόν δρουν συνδυαστικά.
Πηγές:
‘Archives of Neurology’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες, θερμίδες και ισορροπία!
Καρδιακή προσβολή στις γιορτές: Γιατί είναι τόσο συχνή;
Συμβουλές για γιορτές με υγεία