Η μελέτη των καυτερών πιπεριών βοηθά τους επιστήμονες να δημιουργήσουν νέο είδος αναλγητικών που θα μπορούσαν να σταματούν τον πόνο στην πηγή του.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας δήλωσε ότι ουσία παρόμοια με την καψαικίνη που καθιστά καυτερές τις πιπεριές βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό σε περιοχές πόνου.

Το μπλοκάρισμα της παραγωγής της ουσίας μπορεί να σταματήσει τον χρόνιο πόνο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η καψαικίνη είναι η πρωταρχική ουσία στις καυτερές πιπεριές που προκαλεί αίσθηση καψίματος. Το πετυχαίνει με την επικόλληση σε υποδοχείς που βρίσκονται στα κύτταρα του οργανισμού.

Παρομοίως, όταν ο οργανισμός τραυματίζεται απελευθερώνει ουσίες που μοιάζουν με καψαικίνη που μέσω υποδοχέων προκαλούν πόνο. Ο Dr Kenneth Hargreaves, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας θέλησε να διαπιστώσει αν μπορούσε να μπλοκάρει αυτές τις νέες οδούς.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι με την εξουδετέρωση ενός γονιδίου για τους υποδοχείς δεν παρουσιάστηκε ευαισθησία στην καψαικίνη. Η γνώση αυτή θα μπορέσει ενδεχομένως να οδηγήσει στην παρασκευή φαρμάκων.

Ο Dr Hargreaves δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα στην κατανόηση των μηχανισμών του πόνου και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής του. Όπως σημειώνει, ανακάλυψε οικογένεια ενδογενών μορίων που μοιάζουν στην καψαικίνη που απελευθερώνονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του τραυματισμού και τώρα κατανοεί πώς μπορούν να μπλοκάρουν οι μηχανισμοί αυτοί με νέο είδος θεραπειών.

Τελικά ελπίζει ότι τα φάρμακα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά είδη χρόνιου πόνου περιλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τον καρκίνο και φλεγμονώδεις νόσους.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Investigation’.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Investigation’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες, θερμίδες και ισορροπία!
Καρδιακή προσβολή στις γιορτές: Γιατί είναι τόσο συχνή;
Συμβουλές για γιορτές με υγεία