Φινλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τυρί μπορεί να βοηθήσει στη συντήρηση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού των ηλικιωμένο ενεργώντας ως φορέας προβιοτικών βακτηρίων. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘FEMS Immunology & Medical Microbiology’, αποκαλύπτει ότι η καθημερινή κατανάλωση προβιοτικού τυριού βοηθά στην αντιμετώπιση αλλαγών στο ανοσοποιητικό λόγω γήρατος.



Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Fandi Ibrahim, από το ΠανεπιστήμιοTurku iστη Φινλανδία, δήλωσε ότι η πρόσληψη προβιοτικών βακτηρίων έχει αναφερθεί πως ενισχύει την αντίδραση του ανοσοποιητικού μέσω άλλων προϊόντων και τώρα ανακαλύφτηκε ότι το τυρί μπορεί να γίνει φορέας των ίδιων βακτηρίων.



Η ερευνητική ομάδα του Dr Ibrahim πιστεύει ότι η καθημερινή πρόσληψη προβιοτικού τυριού μπορεί να αντιμετωπίσει την εξασθένηση του ανοσοποιητικού των ηλικιωμένων. Ζήτησε από τους εθελοντές, ηλικίας 72 έως 103 ετών, που ήταν τρόφιμοι στο ίδιο ίδρυμα, να καταναλώσουν μια φέτα είτε εικονικού είτε προβιοτικού τυριού γκούντα με το πρωινό τους για διάστημα 4 εβδομάδων.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος για να ανακαλυφτεί η επίδραση των προβιοτικών που περιέχονται στο τυρί, στο ανοσοποιητικό.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν σαφή ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω της ενεργοποίησης των κυττάρων αίματος NK και αύξησης στη φαγοκυτταρική δραστηριότητα.

Ο ερευνητής καταλήγει ότι η έρευνα έδειξε πως η τακτική κατανάλωση προβιοτικού τυριού μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η περίληψη του σε τακτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού στους ηλικιωμένους ώστε να βελτιώσουν την αντίδραση σε εξωτερικές προκλήσεις.


Πηγές:
‘FEMS Immunology & Medical Microbiology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες, θερμίδες και ισορροπία!
Καρδιακή προσβολή στις γιορτές: Γιατί είναι τόσο συχνή;
Συμβουλές για γιορτές με υγεία