Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων μαύρου ρυζιού αντί για άσπρο μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη 2, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι θεωρείται πως το άσπρο ρύζι μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στον κίνδυνο διαβήτη επειδή έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και επομένως προκαλεί γρηγορότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Ο ερευνητής Dr. Qi Sun, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, ανέλυσε την πρόσληψη ρυζιού και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σχεδόν 40.000 άντρες και περισσότερες από 157.000 γυναίκες, σε 3 μακροχρόνιες έρευνες.
Η κατανάλωση 5 μερίδων ή περισσότερων, άσπρου ρυζιού την εβδομάδα, συσχετίστηκε με 1,17 φορές υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη 2 σε σύγκριση με την κατανάλωσή του λιγότερο από μια φορά τον μήνα, σημειώνουν οι ερευνητές στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Archives of Internal Medicine.’
Κατά τη διάρκεια των ερευνών που διήρκεσαν από 14 έως 22 χρόνια, 10.507 συμμετέχοντες, ποσοστό 5%, εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.
Η αντικατάσταση ενός τρίτου μερίδας άσπρου ρυζιού καθημερινά με την ίδια ποσότητα μαύρου συνδέθηκε με χαμηλότερο κατά 16% κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2, υπολόγισαν οι ερευνητές.
Η κατανάλωση τουλάχιστον δυο μερίδων μαύρου ρυζιού συσχετίστηκε με 11% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2.
Η πρόσληψη μαύρου ρυζιού σχετίστηκε επίσης με περισσότερο φιλικό προς την υγεία τρόπο ζωής και διατροφή, όπως περισσότερη άσκηση, καλό σωματικό βάρος και μικρότερη πιθανότητα καπνίσματος ή οικογενειακού ιστορικού διαβήτη.
Η έρευνα δεν δείχνει ότι το άσπρο ρύζι συμβάλλει στον διαβήτη, αν και η σταθερότητα των ευρημάτων για το μαύρο ρύζι στις 3 έρευνες υποδεικνύει ότι δεν είναι πιθανό να οφείλεται σε τυχαίο παράγοντα.
Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine.’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Αλυσίδα ζωής ξημερώματα Χριστουγέννων στο ‘’Γ.Παπανικολάου’’
Πέντε φαρμακοβιομηχανίες στις 5 πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο το 2025
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες, θερμίδες και ισορροπία!