Άνθρωποι που εμφανίζουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β στο αίμα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα, ακόμα και αν καπνίζουν, αναφέρει ευρωπαϊκή έρευνα.
Υψηλά επίπεδα βιταμίνης B6 και του αμινοξέως μεθιονίνη μειώνουν τον κίνδυνο κατά το ήμισυ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 400.000 ανθρώπους.
Τα παραπάνω περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, το ψάρι, το κρέας ή μπορεί να ληφθούν ως συμπληρώματα. Ωστόσο, ειδικοί σημειώνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος παραμένει ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα.
Ακόμα είναι νωρίς να δηλώσουν ότι η λήψη βιταμινών μπορεί να παράσχει επιπρόσθετη προστασία. Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης ενδεχομένως αντικατοπτρίζουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν σιγουρευτούν οι επιστήμονες ότι η αύξησης των επιπέδων βιταμίνης Β στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα και να κατανοήσουν επίσης την αιτία, ανακοίνωσε το Ταμείο για την Παγκόσμια Έρευνα στον Καρκίνο.
(WCRF) που έλαβε μέρος στην έρευνα.
Η Δρ. Παναγιώτα Μήτρου, του WCRF, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς βοηθούν στην κατανόηση της διαδικασίας εμφάνισης του καρκίνου στον πνεύμονα και μπορεί να έχουν εφαρμογή στην πρόληψη. Ωστόσο, αν και πρόκειται για σημαντική έρευνα, είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβουν οι καπνιστές ότι η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης B δεν αποτελεί υποκατάστατο της διακοπής του καπνίσματος.
Τα επίπεδα βιταμίνης B μπορεί ενδεχομένως να είναι υψηλότερα σε ανθρώπους που ακολουθούν υγιεινή διατροφή και αυτό με τη σειρά του να οδηγεί σε μείωση του κινδύνου καρκίνου.
Ωστόσο, ενδεχομένως σημαίνει ότι πρώην καπνιστές και άνθρωποι που δεν κάπνισαν ποτέ μπορεί να κάνουν κάτι θετικό για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα, δήλωσε.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 400.000 ανθρώπους σε 10 χώρες και διήρκεσε περισσότερο από 8 χρόνια. Περιέλαβε ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ, καπνιστές και πρώην καπνιστές. Ανεξάρτητα από τη σχέση τους με το κάπνισμα οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης ςΒ6 και μεθιονίνης στο αίμα φάνηκε να προστατεύονται έναντι του καρκίνου του πνεύμονα.
Πολύ λιγότεροι από αυτούς εμφάνισαν όγκο στον πνεύμονα σε σύγκριση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα (129 άνθρωποι έναντι 408 αντίστοιχα σε σύνολο 899 περιστατικών καρκίνου).
Ο Dr Paul Brennan, επικεφαλής της έρευνας, από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο, δήλωσε ότι αν περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώσει τα ευρήματα το επόμενο βήμα θα ήταν ο εντοπισμός των επιθυμητών επιπέδων βιταμίνης B, για τη μείωση του μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Πηγές:
(WCRF).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Αλυσίδα ζωής ξημερώματα Χριστουγέννων στο ‘’Γ.Παπανικολάου’’
Πέντε φαρμακοβιομηχανίες στις 5 πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο το 2025
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες, θερμίδες και ισορροπία!