Υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης στο πλάσμα η οποία ονομάζεται κλαστερίνη, μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν την ανάπτυξη, τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της νόσου Alzheimer, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν κλινική αξιολόγηση και υπέβαλαν σε απεικονιστικές μεθόδους εγκεφάλου, ενώ ανέλυσαν το πλάσμα αίματος, ανθρώπους με Alzheimer, με ελαφρά νοητική εξασθένηση ή χωρίς άνοια.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο King's College ανακάλυψε σχέση μεταξύ επιπέδων κλαστερίνης στο πλάσμα αίματος και της έντασης της νόσου Alzheimer, της γρήγορης εξέλιξης της νόσου και της ατροφίας σε περιοχή του εγκεφάλου, τον ενδορινικό φλοιό, που παίζει ρόλο στη μνήμη.
Οι ερευνητές επίσης κατέληξαν ότι υψηλά επίπεδα κλαστερίνης στο πλάσμα αίματος συνδέονταν με αυξημένα επίπεδα βήτα αμυλοειδών στον μέσο κροταφικό λοβό. Προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κλαστερίνη ανήκει σε οικογένεια πρωτεϊνών που ρυθμίζουν τη δημιουργία και αφαίρεση των αμυλοειδών.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αν και τα ευρήματα δεν στηρίζουν την κλινική χρησιμότητα της συγκέντρωσης κλαστερίνης ως μοναδικού δείκτη της νόσου, αποκαλύπτουν την ισχυρή περιφερειακή σημασία της πρωτεΐνης, που ανταποκρίνεται σε σημαντικά στοιχεία της παθολογίας του Alzheimer.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry.’
Πηγές:
‘Archives of General Psychiatry.’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η διέγερση νωτιαίου μυελού ως σύγχρονη λύση για τον χρόνιο πόνο
Θεσσαλονίκη: Αλυσίδα ζωής ξημερώματα Χριστουγέννων στο ‘’Γ.Παπανικολάου’’
Πέντε φαρμακοβιομηχανίες στις 5 πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο το 2025