Είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο και η μεσογειακή διατροφή σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγγειακής νόσου, αλλά νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'FASEB Journal' εξηγεί την αιτία. Οι συγκεκριμένες τροφές αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια σχετίζονται με τη λειτουργία της αρτηριοσκλήρυνσης.
Η Maria Isabel Covas, του Institut Municipal d'Investigacio Medica, της Βαρκελώνης, δήλωσε ότι η γνώση των γονιδίων που μπορούν να αλλάξουν με την υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλέγουν υγιεινά τρόφιμα.
Αποτελεί το πρώτο βήμα για μελλοντικές θεραπείες που θα βασίζονται στη διατροφή με επιλεγμένα τρόφιμα.
Επιστήμονες χώρισαν υγιείς εθελοντές σε 3 ομάδες. Η πρώτη ακολούθησε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή με παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες.
Η δεύτερη ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο χαμηλό σε πολυφαινόλες. Η τρίτη συνέχισε τη συνηθισμένη διατροφή.
Τρεις μήνες αργότερα, η πρώτη ομάδα είχε υποβάθμιση της έκφρασης γονιδίων που σχετίζονται με την αρτηριοσκλήρυνση στα περιφερειακά μονοπύρηνα κύτταρα αίματος.
Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην έκφραση των γενετικών αλλαγών που επηρεάζουν την καρδιοπάθεια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου σε συνάρτηση με τη μεσογειακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά τα λιπίδια και την οξείδωση του DNA, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη φλεγμονή, την καρκινογένεση και την καταστολή των όγκων.
Πηγές:
′FASEB Journal′.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η διέγερση νωτιαίου μυελού ως σύγχρονη λύση για τον χρόνιο πόνο
Θεσσαλονίκη: Αλυσίδα ζωής ξημερώματα Χριστουγέννων στο ‘’Γ.Παπανικολάου’’
Πέντε φαρμακοβιομηχανίες στις 5 πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο το 2025